CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Tuesday, March 17, 2009

12 tengah malam..

“Aku kecewa la ngn member2 aku ro”, teman sebilik aku meluahkan perasaan nye mlm tu..

“Hujan pon tidak,ribut pon tidak,tibe2 cakap mcm ni..”

“Bakpe plok ni tibe2 kecewa ni? Member mane pulok ni?”, kate2 ni bermain dlm hati aku.
Jam waktu tu menunjukkan angka hampir ke pukul 12 tengah malam...

Tapi takpe, oleh kerana malam tu aku xbyk keje utk buat, maka aku luangkan sikit masa untuk sesi sharing moment tu.. Aku pon mtk la die citer kat aku, kurang2 die boleh luahkan. At least kurang skit masalah die dan aku pon memang minat dengar citer2 ni..bukan la suke dengar keburukan orang ke ape tapi aku suka sebab ia dapat tambahkan aku punya experince dan pengalaman berkaitan hidup ni..lagipon, kalu aku dapat bagi idea ke ape, mungkin leh jugak membantu..

“Dulu sekepala ngn aku, kutuk orang yang buat perkara2 yang haram dan x senonoh ape sume..tapi, sekarang diorang pulak yang buat pende2 macam tu..",dia memulakan cerita.

“Arak, judi, pegi disko dah jadi pende biasa bagi diorang..kalau buat pende2 mcm ni senyap2 tanpa orang len tahu boleh tahan lagi, tapi ni duk bercerita dan berbangga2 plk...duk bercerita keseronokan buat pende2 tu...buat orang len yg x pernah merasa, rasa nk try jgk..lame2, jadi tabiat dah..kalo x buat xsenang ati duduk..”

“Yang sedihnye ro,aku nasihat dah diorang tapi aku yang kena balek... diorang cakap aku ni kuno, konon2 baek.. Memang la aku bukan seorang yg baik,kadang2 aku x leh nk elak diri aku dari buat maksiat tapi, xde la terok smpai buat perkara yang terang2 haram pastu duk berbangga plk dgn perbuatan tu...”

“Sebab tu la aku lebih suka lepak2 kat uia ni..member2 kat cni xde la teruk, tapi nakal2 tu biasa la...pengaruh kawan2 ni memang bahaya...mu paham x rol?”..


Tu la antara luahan die pada aku.. aku mengangguk tanda paham..cukup2 paham..tapi memang betul pon..ni la realiti zaman sekarang, sebelum ni aku juz dengar2 je citer dari orang2, tapi kali ni, kawan aku sendiri yang mengalaminya..

Antara sebab utama yang die lihat adalah family..die masih rasa bertuah sebab keluarga die bagi didikan agama waktu kecik2 dulu..bile dah besar ni, arap kat diri sendiri la kalu nk blajar agama lagi.. memang xde dah didikan dari mak ayah, lebih2 lagi kalu duk belajar kat tempat yang jauh..kalu dari kecik pon da tak dapat didikan, macam2 perangai kite leh lihat..

“Aku tengok ade antara mak ayah diorang yang tahu, tapi xkesah pon dengan perbuatan diorang.. dalam kepala diorang duk pikir, anak2 diorang muda lagi, diorang pon dulu mcm tu, da besar nanti diorang akan paham sendiri dan akan insaf...waktu macam ni bagi la diorang enjoy dulu...macam ni la kebanyakan pemikiran parents kat ibu kota ni...diorang tak pikir ke ape akan jadi kalo anak diorang mati awal?sape yang nk tanggung dosa diorang, mesti la balek kat mak ayah jugak...”

Aku pon nampak pende ni..kat KL ni, kalo kite kluar makan kat luar, bleh tengok karenah setiap family..kebanyakan mak ayah pakai tutup aurat..yang ayah ade yang pakai kopiah kadang2, dan yang mak pula pakai tudung...nampak baik dan bagus je mak ayah..anak diorang macam mane pulak? Anak2 diorang, terutamanya yang pompuan macam2 jenis pulak...sume xcukup kain..xpakai tudung tu da satu hal, pakai skirt pon ade dan macam2 lagi la..xperlu la aku nk sebut, korang mesti da taw kan...

“Aku prnah keje hotel dulu..lepas SPM,ikut budak2 ni la,tapi yang sedihnya hotel tu hidangkan arak kot...awal2 tu boleh lagi ak elakkan diri dari hidang arak, tapi member2 aku slamber je duk mnghidang arak...kalu ade pelanggan yang x abeh minum, lepas da bwk ke blkg, msuk tekak diorang pulak..xmembazir la konon...yang datang minum tu plak, bukan bangsa len, MELAYU jugak..sedih sgt2 bangsa kita skrg ni...tapi,ade satu kali tu, supervisor tu perasan aku x hidangkan arak kat tetamu..die tanya nape aku xhidangkan arak tu..aku pon jawab la, tak nak sebab haram..taw ape supervisor melayu tu jawab, kalu haram bek xyah duk cni,pegi duk kat masjid nu la...”


Tak paham aku dengan sikap orang kite sekarang..arapkan pagar, pagar makan padi...hancur sume...tu citer beberapa tahun yang dulu, sekarang ni, xyah cakap la...mungkin,bulan2 pose pon masih lagi duk hidang arak...aku x kate sume hotel, maybe ade sesetegah tu yang masih lagi kawal pende2 camni...tapi,berapa kerat sangat la...

“Tapi, aku tabik la kawan aku yang sorang ni..mak ayah die jenis baik sangat jugak,bagi je ape yang anak diorang mintak, tapi die masih lagi terkawal...lebih baik dari aku ro...waktu kitorang keluar ngn member2 yang len satu kali tu, tak sedar zohor da nak abes..bile da sedar da lewat, cepat2 die tarik tangan aku ajak pegi solat...kitorang berlari2 keluar cari surau...”

“Sebab tu la aku boleh tahan lagi keluar ngn member2 aku ni, sebab ade die...aku hanya akan keluar kalo die ni ade..kalo die takde memang aku xkan keluar da dengan budak2 ni skarang...kalo die ade, rase terjaga skit...”,member aku sambung lagi...

Tu la antara isi kandungan perbualan kitorang malam tu..kalo ikutkan, panjang lagi, tapi bukan pasal ni dah la, meleret pasal perkara2 len pulak...aku pon da tak larat nk taip...huhu..jadi untuk release kali ni, sampai sini je la...

Last but not least, kite dapat simpulkan dari citer ni betapa teruknya keadaan masyarakat sekarang ini...atau nk lebih sedap, keadaan umat ISLAM yakni saudara-saudara kita hari ni...memang umat Islam ni ramai, tapi ramai yang kate Nabi S.A.W seperti buih2 di lautan..dah terhempas ke pantai, hilang mcm tu ja...

jadi, tugas kita la nk mengubahnya...macam mane carenye?? Terpulang kat kita la tu...masing2 ikut cara dan kuasa masing2...tapinye, yang aku nk pesan kat kite sume termasuk diri aku jugak, rancang la perjalanan hidup kita ni...

fikirkanlah dan belajarlah cara2 untuk mendidik keluarga kita dari sekarang...jangan duk pikir nk kawin je...sedangkan diri kita ni masih lagi xterdidik dengan baik untuk mendidik orang lain pula...takutnye, bile da dekat nk kawin baru nk belajar,jadi xsempat...boleh jadi rumah tangga yang kita bina xbertahan lama dan akhirnya runtuh..Na’uzubillah...

Sekian dahulu...

Assalamualaikum W.B.T...

.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget