CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Tuesday, December 30, 2008

Attention to all Muslim....

2,3 hari lepas aku telah menerima satu email dari seorang sahabat...title email tersebut adalah-Anda akan disoal sekiranye takut mengforward email ini,CELAKALAH ke atas kaum KAFIR...

Kali ini,mereka cuba menaikkan kemarahan umat islam melalui cara lain pula...anda lihat saja gambar di bawah ini dan tepuk dada tanya iman anda...kalau iman anda xdapat jawab,tanya lagi,tanya lagi dan tanya lagi shgga anda mendapat jawapannya..






Bermula saat ini,sume umat islam wajib memboikot barangan lego...tetapi,kepada sesiapa yang mempunyai kuasa untuk menghalang lego product ini,halanglah ia daripada dijual di Malaysia ini...buktikan bahawa kita bukanlah umat yang senang untuk diperlekehkan...kita sebagai umat Nabi Muhammad S.A.W. akan mempertahankan kesucian agama kita ini hgga ke titisan darah yang terakhir...Adakah kita sggup melihat rasul junjungan kita dihina sebegini rupa sedangkan semasa hayat baginda,berbagai tohmahan dan ejekan serta hinaan yang telah baginda terima...cukuplah semasa hayat baginda sahaja,baginda menerima semua dugaan itu...


Aku xbrcadang utk memanjangkan lagi kalam aku ni..ckup la sekadar ni yang aku tulis...panjang2 pon bukan org nk baca...hehe...mksud aku sbnrnya,sume orang boleh fikirkan sendiri...yang penting anda harus zahirkan ketidakpuashatian anda dgn cara anda sendiri...jgn jadi seperti org yang buta dan tuli...tiada gunanye anda menjadi org Islam sekiranya anda tidak merasa apa2 w/pon Rasulullah dihina dan diperlekehkan sebegini rupa..


Sunday, December 28, 2008

Kadang kala..

Kadang kala



ketika kita menangis,
tiada orang nampak tangisan kita



Kadang kala



ketika kita sedang menderita,
tiada orang nampak derita kita



Kadang kala



ketika kita risau
tiada orang nampak kerisauan kita



Kadang kala



ketika kita gembira
tiada orang nampak kegembiraan kita




tapi.........





---kalau KENTUT!!
Sekali je cukup….
Semua orang tau!!
Hahahaha!!!!

Friday, December 26, 2008

Kursus ‘touch typing ‘ n penyerahan laptop

Alhamdulillah,aku dapat gak scholar...yang angkasa punya...mesti plek kan dgr,sbbnye xramai yg tahu pasal scholar ni...mcm angkasa lepas jer...ANGKASA ni sbnrnya singkatan bg Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Sdn Bhd...nseb bek gak mak n ayah aku guru,automatik msuk koperasi guru...lps syarat utama yg nk slh seorg ibu bapa mesti lah kakitangan angkasa xpon ahli koperasi...koperasi la ape2 pon,sbbnye kalu name koperasi ni kompem bwh angkasa..

Teringat waktu interview aritu...flashback jap..ade tiga stage sumenye...aku spatutnya pegi ari sabtu,tp ade program plk sabtu ngn ahad tu,seb bek dpt tukar buat ari jumaat...tp,xbape sempat nk prepare,sbb kepala duk pening pikir psl Engin Ta’aruf Day...interview tu start pkol 2.30ptg n aku smpai semput2 pkol 2.30ptg...seb bek sempat...fuuhh...dh register,mula2 kena tulis essay...dlm masa 15-20 minit buat essay pasal course yang kite amek,xpon pasal universiti yang kite masuk...ak bersyukur jgk la w/pon aku xsempat nk prepare tp aku prnh buat dah essay pasal ni untuk hantar ms mtk scholar HSBC...membantu jgk la...stage kedua,ujian menaip pakai laptop...3 minit utk taip 100 patah perkataan...pon dlm english...aku pon xtaw aku taip laju ke x,xsempat nk tgk tepi langsung...haha...punya la fokus...abeh bhgian tu bru la msuk stage yg pling penting..interview ngn org2 besar angkasa...msuk bilik tu trkejut gak,byg la,kite sorg,diorang 6 orang...jenuh jgk nk menjawab...soklan pulak mcm2...cume yg rase ok skit,sbb ckp in malay...antara soklannye la,aku citer skit yg aku kena..diorang tnya wajar x tindakan mat said (MB T’ganu) beli kete mercedes,mentang2 la aku org ganu,soklan ni terus die kasi...lg,soklan pasal result aku,psl MUET,dan kenapa aku nk scholar angkasa ni...aku x kata aku buat perfect aritu w/pon aku dh dapat scholar ni..aku rs byk jwpn aku yg xbape mantap,tp jwb tu jwb,xde la trkunci je mulut aku..yg penting aku dpt buat muka konfiden dr awal smpai akhir...psl tu kot aku dapat...haha...

Ape kaitannye kursus touch typing ngn ANGKASA ni?dari tadi lg aku duk citer..sbnrnye aku nk citer ni pasal kursus ni la..haaaa...kaitannya adalah 19hb ngn 20hb aritu angkasa buat program...ade dua program utama,penyerahan laptop (pinjam smpai abes blajar) n kursus touch typing utk 40 org yg dpt scholar angkasa tahun ni...tp, yg sdeynye laki cume ade 9 org drpd 40 org tu...hmm,tp tkpe la,sbbnye 9 org ni sume yg berkualiti...huhu...buat plak kat quality hotel,shah alam..tu je..huhu..xde la,byk lagi nk bgtaw,dlm 40 org tu,UIA saje pon dah 9org..tp yg pling ramai of course la from UiTM...mcm2 UiTM ade...lagi,ade dr UUM,UMP,UniMAP,UDM dll la...

pagi 19hb tu,aku brtolak dr uia ke angkasa dulu..nk pegi hotel quality trus,xkenal...mau sesat nanti mampus aku...smpai sana dlm pkol 7.45 pg...lame jgk duk menunggu kt sana,ingtkan pkol 8 tu brtolak trus sbbnye die ckp msti smpai sblom pkol 8...smntara duk mnunggu tu,aku tegur la bdk pompuan yg ade kt ctu jgk..die sorg je,tu aku brani tegur tu..hehe...tny2,rupenye dr uia jgk,dah la kos engin jgk.."aik,asal xprnh nmpak pon?",ak dan die brtanya srentak...haha...tp,yg mmbezakan aku ngn die ni,die bdk 1st year,tp aku dh 2nd year...senang phm ak dh amek majoring,tp die blom lg...stlh agk lame mnunggu tu,alih2,pkol 9 bru brtolak...rupenye,aku pegi ngn van yang bwk barang2 n laptop utk guna ms kursus tu...patut pon lmbat,duk angkut brg2...ak xduk tgk je,tolong jgk la angkut laptop2 tu...kang bro tu ckp aku ni sombong ke ape ke,xsedap plk...haha...

kursus ni start ngn penyerahan laptop dlu..pkol 11 lebih bru start,xikut tentatif,VIP program ni,Naib Yang Dipertua ade mesyuarat jap pagi td,tu lmbat tu..sdp gak dgr die ckp,byk input n nasihat yang die bagi...buat aku semangat smcm je nk start sem 2 ni..arap2,brkekalan la smngt tu,jgn trus hilang esok dah la...haha...oleh sbb aritu ari jumaat,kitorg kaum mslimin kena pegi smyg jumaat la..smyg plk dkt MSSAAS..Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah..nmpk cam dkt je ms mula2 jln tu,tp byg la..ak start jln dr hotel ms imam baru nk start khutbah..aku abeh amek air smyg org dah iqamah dah...aku pon trfikir gak,kejapnye,khutbah imam tu 2,3 minit je ke,tp xkan la..mksudnye,jarak tu mmg btol2 jauh w/pon nmpk dekat..huhu...

ptg tu,lps jumaat smbung ngn kursus touch typing...byk sesi,smpai keesokannya...duk mengadap laptop je la...2 ari duk mcm tu...duk tekan huruf sampai la abeh sumenye...die ade teknik die la..kalu dh mahir,pergh laju die mengalahkan org bercakap kot...aku dh tgk penceramah tu taip skit,mmg laju..tu bru tnjuk skit die ckp...haha...xde la,tu aku tmbh sndiri tu..tp,seronok jgk la,dah la pnceramah tu dua2 kaki lawak...xbosan la...tp,sakit mata,sakit tgn,sume ade..letih jgk menaip ni...nseb bek xsakit jantung je...hehe...astaghfirullah...tp,sempat plk dlm sesi ari sabtu tu,kitorang menari poco2...aku mane la biasa ngn poco2 ni..xtaw pon ape pende tu..awal2,die pggil 2,3 org yg pandai je..pastu,tgk2, sume yng kena menari..aku pon ape lagi,tunjuk bakat la...haha...bkn nk bgga diri la kan,tp aku dpt buat kot w/pon br 1st time knl poco2...

hmmm,tu je la kot yang aku dpt citer...ade lagi rasenye tp xbape ingat..kalu ingat susah plk nnti,kompem xcukup page ni..huhu..tp,yg sedihnya aku xdpt amek gmbr..xingt campur xde kamera cmpur aku lupe cmpur ape2 lagi la external factor..hoho...ok la...see you next time...
assalamualaikum...

Monday, December 22, 2008

IPTC...

International Petroleum Technology Conferences...tu la maksud shortform kat atas tu...


mgkin xramai yang tahu psl conference ni...jd,aku citer la sedikit sbnyk psl conference ni..aku rase ak antara yang bertuah gak,sbbnye bkn senang dpt masuk cni,fees nk msuk tgk exhibition pon beratus2 dah...bleh la nk citer pengalaman ak ni yang agak jarang org len dpt..hehe..
IPTC ni mngumpulkan semua syarikat oil & gas dari pelusuk dunia..3 hari conference,smbil2 tu ade gak exhibition dr stiap company ni..sebahagian tu ade la yang aku kenal mcm Petronas,Shell,Exxon mobil..hehe..name tu yang kita leh jumpe kat stesen minyak kt M'sia ni..Antara company len mcm schlumberger,kuwait company,Safura,dll la..skolah punya pon ade,tapi booth saje la..

cite pasal camane aku dapt pegi ni...bertuah sgt ke aku?citer die camni...shell tlh sponsor bbrp student dr universiti kat M'sia ni utk dtg conference ni..fully sponsored..2 org wakil stiap uni msg2...dh bertuah dh aku kt ctu,drpd 2 org tu,ak slh sorg...awalnye,aku ingatkan ramai la jgk,tp rupenye Shell taja utk 6 buah uni je...UTP,UTM,UM,UMS,Curtin Uni dan UIA la...lagi la bertuah rase...rs kecik je diri ni bile duk ngn diorg..sume terer speaking..ak je terkontang kanting...tp,aku rase kesian gak kat uni len selaen 6 uni ni,sbbnye,engin kt UIA ni xde pon majoring yg berkait ngn Oil & Gas ni..yang dari uni len kbnyakannya kos petroleum dan geologi...mmg bidang diorg pon..mcm aku,amek Manufacturing,xphm pon ape yang diorang ckp waktu conference tu...dgr bleh la...klu ikutkan mmg bleh je nk keje kt company2 minyak ni,tp mcm aku,xminat sgt psl bidang ni...patutnye pluang yang dtg jrg2 ni bagi kt mereka yg lebih memerlukan la...tp,pende dh lepas,aku pon dh pegi dah kan...patutnya bersukur la dpt pluang ni...tahun dpn buat kat doha lak,sape2 nk pegi leh la...aku xnk pegi..kasi can kt org len lak..hehe..

start dr first day aku smpai...kitorg menginap kat traders hotel,sblh KLCC je...5 stars hotel kot...xkenal leh la pegi usha2,kt tgh bandar tu je pon...huhu...ak check in hotel pkol 7.30 mlm ari rabu,3/12/08..mlm tu mkn kt sakae sushi..pergh,1st time mkn kt tmpt mcm ni dan jgk 1st time mkn sushi...mmg aku ni bkn bdk bandar la,ak mkn sikit je,mkn sikit pon dh rs nk muntah...seb bek ak msih hebat mengawal usus dan perut ak...bleh jgk tahan dpn diorg,xde la nmpk sgt..huhu...mlm tu free aktiviti...besoknye,khamis,4/12/08 aktiviti kitorg brmula dgn sesi lwtn ke exhibition kt cni..tu lps sarapan kat hotel dulu la tu..dwn exhibition die punya la bsr,letihnya xyah ckp la..lunch tghari kat california pizza...ni bleh tahan skit,byk gak ak mkn...haha...pkol 2.30 smbg blek,aku round2 exhibition tu mcm bese gak..kutip2 ape2 yang bleh dikutip sambil sembang ngn kenalan2 yang baru jumpe...huhu..ptg tu lps asar, kitorg dilepaskan utk free aktiviti...wktu ni ak pegi aquaria,1st time msuk...kn rm20,ni pon dh kire student price,klau x,kena rm35..mahal gak tu tp puas hati la...yg seronoknye,mula2 masuk tu dh bleh pegang tapak sulaiman ngn ikan yu kecik...ni jenis xmakan org punya...klau jenis yg makan org,mau aku saman aquaria ni...haha..mlm ni dinner kat top hat restoran...aku mkn xhabis,knyg sgt...pembuka selera die aku dh pulun awal2,jdnye,xbape nk bley mkn la main dishes...tp,aiskrim die aku suke...

besoknye,5hb,ari jumaat adalah last day...pagi tu aku msuk gak la kt tmpt conference tu sbbnye litorg dijemput utk msuk dlm conference tu...tp,a k rs ngantuk skit la..xbyk,skit je..hehe..padahal dah ckup tido dh smlm..tgahri tu mkn kat restoran indon..bkn makan dgn mat indon,tp restoran tu mnyediakan masakan indon..aku lupe lak dah name die...abeh smyg jumaat,aku mmg set dlm kepala xnk msuk dh conference tu...aku dh x sanggup dh nk dgr conference tu,jadinye ak cr port yang sesuai skit,aku duk lepak2 kat ctu...tp,bkn duk sorg2 la..sembang ngn kenalan baru gak...haha...smpai la pkol 4.30ptg...ni kire last dah,jadinye aku amek brg aku kt hotel n pulang ke uia...aku tido dlu kt uia semalaman bru pulang raye aji kt umah..letih woo...

ni antara gambar2 yang aku sempat amek la...pakai enset je,sori la...














alhamdulillah,dapat gak share skit sbyk..byk pengalamn yg aku dpt...dunia luar mmg kite xleh nk jangkakan...mcm2 leh berlaku,yang boleh mnggugat iman kita...pesanan penaja,biar anda berada di mana pon,yang penting pegangan diri mesti kuat dan kukuh...pandai2 la jaga diri,klu x nk suh sape lg yg jaga...ingatlah,Allah sentiasa bersama kita...
wallahu a'lam...

Sunday, December 21, 2008

Macamane ni?

Salam buat rakan2 dan sahabat2...

Aku masih lagi xdapat mengurus blog aku ni dgn baik...
setelah sekian lame baru arini ak bukak blog aku..padahal byk pende yang aku nk ceritakan kat sini terutamanya aktiviti2 yg sempat aku buat waktu cuti ni..arini menandakan yg cuti intersem aku dah tamat dan pembelajaran bagi sem2 bakal brmula xlama lg..

hmmmm,camni la bila dh abeh cuti,rs mcm br smlm je start cuti...xpuas lg,mcm2 lg yg nk buat tp xtercapai...skrg dah ade kt uia blek,leh la rsnya nk post msg ontime..nk wat cane,kt umah xdapat tenet..

pagi ni kn reg bilik dlu,abes reg bilik aku sambung balek cite2 waktu cuti yang terbengkalai..huhu..

.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget