CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Monday, July 13, 2009

.: Kem Profesionalisme SHAMS 2009 :.

Salam buat semua..

Alhamdulillah,sempat jugak ber'posting' ptg ni..ni pon disebabkan kelas Design of Machine Component cancel..huhu..kali ni just nk bercerita pengalaman jadi fasi untuk kem profesionalisme pengawas2 SHAMS..nk sgt bercerita..

teringat lagi pengalaman selama dua hari bersama pemimpin2 SHAMS di kem rela, kuala berang..terasa rugi jugak tak dapat bersama korang dari awal program bermula lagi..takpe,yang penting masa yang diperolehi digunakan sebaiknya..org cakap "better late than never"..tapi,kalo sebut ayat ni mesti firwan sampuk cakap "better never late"..haha..ayat ni mmg mengingatkan aku kpd firwan..

hmm,ikutkan hati nak je sebut name sume adik2 yang join program aritu..pengalaman ni bukan sahaja bermakna untuk korang tapi utk kami jugak yg menjadi fasi..yang ditarbiyah dan yang mentarbiyah kedua-duanya mendapat kesan yang sama..ana,abg aizat,abg cerrah,abg ridzuan,kak bahjah,kak munirah dan kak baizura sebagai fasi di hari tersebut juga merasa kesan tarbiyah..inilah yang kita panggil "win-win situation" (entah betul ke tak ni)..huhu..

gambar2:

makan dalam talam (partner time makan kn tgk betol2,takot kita yang merana)

lepak2 depan surau(tak terasa lagi kehangatan kem,bleh la senyum2)

seronok sakan korang (berlatih senaman penguin ke tarik nafas jawa ni?)

hmmm..mungkin secoret pesanan buat adik-adikku..
korang ada masa yang ana kira sgt banyak untuk perbetulkan kesilapan korang..
buktikan kepada semua,antum juga mampu..

kamal,shaqiq,naim,fahmi dan paat-kami percaya korang berlima adalah yang terbaik untuk memacu badan pengawas masing2..kami nmpk kepimpinan dalam diri antum,kepimpinan yang sesuai utk mnjadi seorang ketua pengawas dan memimpin sahabat2 antum..percaya dan yakinlah dengan kemampuan diri antum sbgaimana yang kami semua percaya..jika kami boleh percaya dan yakin,kenapa tidak diri antum sendiri...

sesi debat(sape yang bercakap ni?)

sesi debat lagi (tak perlu komen,sume dah nmpak yang kat blkg tu)

fasi dan committee bersedia untuk bertempur(amek gmbar xsenyum langsung,
pdhl perang blom start lagi kot..huhu..)

mardiyah,zahidah,ainin sofiya,aini dan-kami juga percaya antum berlima..walaupon korang adalah ketua muslimat dlm badan pengawas masing2 tetapi korg perlu ingat, korg juga adalah penolong2 kepada ketua korang..seorang pemimpin yang hebat tidak akan lahir tanpa sokongan dan bantuan yang terbaik sebagai sayap kanan mereka..janganlah ada masalah di dalam komunikasi korang...komunikasi berkesan perlu dipraktikkan..



masak-memasak (abang yang berkopiah itam tu tgk je ke?)

kadang2 makanan kena prepare sndiri jugak(roti sardin je kan,xsusah pon)

awal-awal lagi,tak terasa sgt jungle trekking nye(lajunye akak yang lead)

jungle trekking (beratur mcm nk amek mknn..bgusnye)

"Kehausan seseorang terhadap penghargaan adalah sama banyaknya dengan kebencian seseorang terhadap kutukan dan celaan"..hans selye(pakar psikologi)
kutukan dan celaan lebih menjatuhkan seseorang,jadi sentiasalah hargai apa yang sahabat2 di sekeliling anda lakukan..lebihkanlah melihat kebaikan dan sumbangan mereka daripada kelemahan dan kesilapan mereka..

yusri,hilmi,syahmi,shabil,syed,naim,wafi,shaker,qory,athirah,rusyda,myrah,ainul,
sue,jihan,atirah,asmida,syahirah dan adik-adikku yang lain..terlalu ramai utk ana sebut..maaf jika nama korang tak tercatat dlm nukilan kali ini,bukan bermaksud ana tidak mengendahkan kewujudan korang..pengalaman bersama korang tetap kekal di ingatan..kepada antum,organisasi antum takkan mampu memberikan impak yang besar di SHAMS jika diharapkan kpd seorang ketua sahaja yang bergerak..jgn lupa,korg juga memainkan peranan yang sangat penting dalam membantu mereka..


meredah sungai sms jungle trekking

adik2 peserta muslimin(pemimpin masa hadapan)

adik2 peserta muslimat(pemimpin muslimat SHAMS)

barisan fasi dan committee muslimat(letih pegi jungle trekking)

abg ridzuan(DnI yang tak kenal erti belas kasihan)

committee min(adik2 form five)


barisan fasi min yang hebat..haha..
(dari kiri:ridzuan DnI,komandan Ashraf,Aizat dan marol)

tak lupa jugak utk komiti2..buat yang terbaik utk trial SPM ni..
untuk SPM nanti lagi la..jadilah contoh pemimpin yang baik,hebat dari semua aspek..akademik mahupun kepimpinan...

last but not least,ingatlah pepatah arab:

"tiada islam tanpa pemimpin,tiada pemimpin tanpa pengikut dan tiada pengikut tanpa ketaatan"


"KITA SEMUA ADALAH PEMIMPIN"

6 comments:

adysuR said...

Assalamualaikum~
Erk. macam mana nama ana boleh termasuk dalam senarai peserta? Hurmm..nvm.haha

Ya,kita semua adalah pemimpin. Pimpinlah diri kita sendiri sebelum memimpin orang lain.

MOHAMAD KAMARUL HELMI BIN MOHAMAD NAWAWI said...

wa'alaikummusalam..
eh,enti trmasuk dlm senarai peserta jgk eh?maaf la..
ana taip je name yang ade dlm kepala ana waktu tu,xsedar da komiti ke fasi ke peserta ke..huhu..

ijad said...

banyak aktiviti ya...

Pak Tam said...

tahniah !!

taq_6889 said...

assalamualaikum..
hehe, gambar ana pom ad gak(bju kuning ats skali)..
bangge rase...i/Allah kami akn bwat yg tbek trial nie..
abg kamarul doakn kami jgk..
kalu ad mse ley join blog ana..

www.taq6889.blogspot.com

MOHAMAD KAMARUL HELMI BIN MOHAMAD NAWAWI said...

insyaAllah..
setakat melawat blog x jadi masalah..
ana berkira2 nok turun skoloh sbelum raya ni..
harapnya jadi kenyataan la..

.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget