CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Friday, April 17, 2009

You are 67% Bumblebee!


Bumblebee




As an Autobot spy, Bumblebee is the ultimate robot in disguise. What he lacks in size and strength, he makes up for with courage. He enjoys the company of humans and would do anything for his Earthly friends.


Like Bumblebee, you are good by nature. But beware because mischievous thoughts sometimes tempt you. You want to be a leader and show some promise, but you have much to learn. In addition, you use technology when you need to, but you do not embrace the latest trends.




p/s: haha,boleh caye ke ni? aku terjumpe ni game suka suki ni sebelum exam last aku..pening2 stadi,amek angin jap dengan membaca blog2 orang len,tibe2 terjumpe game ni pulak..soklaan die memang karut tapi takpe la, leh la buat amik angin orang cakap..hehe..sape2 yang xabeh exam lagi boleh test,sangat membantu..huhu..yang dah abeh exam pon dijemput jgk..=)


http://www.funflip.com/quiz/transformers


.: Janganlah jadi seperti katak di bawah tempurung :.

Muhasabah Exam..



Pada malam yang berbahagia ini,aku merasa berbangga untuk mempamirkan jadual exam aku yang dah lepas..inilah dia jadual exam aku bagi semester 2 08/09 di bumi uia ini dalam kos manufacturing engineering :

5/4:
9.00 a.m
UNGS 2050 Ethic and Life in everyday life

7/4:
9.00 a.m
MEC 2915 Mechanics of materials

9/4:
9.00 a.m
MME 2105 Manufacturing Process II

11/4:
2.30 p.m
MTH 3111 Probability & statistics

13/4:
9.00 a.m
MME 2106 Processing of Non-metallic materials


huhu,mesti pelik tgk..kalu korang pelik,aku pon rase pelik jgk..kenapa la lepas dah habis n selesai semua exam baru aku nk letakkan jadual exam aku kat sini?kenapa tak tulisnye waktu study week or revision period dulu?xsedar ke exam dah lepas?nk kate xpegi exam,pegi sume,xde miss pon...dah tu,apa gunenye letak waktu ni sedangkan exam 2,3 ari dah lepas last exam...mcm2 soklan yang leh timbul...



Ceritanye macam ni..huhu..aku berpeluang nk letak jadual exam aku sebelum start first exam,sempat je walaupon,mase yang terluang sepatutnye di gunakan untuk stadi..tapi saje xnk letak..haha,mcm bagus je..sebenarnye,aku letak sekarang sebab nk buat muhasabah skit pasal akademik aku..walaupon result belum kluar lagi,tapi muhasabah ni bukan berkenaan pointer yang aku bakal dapat nanti tinggi atau pon rendah..sbb tu xperlu tunggu result keluar,takpe la dapat berapa pon..aku nk muhasabah diri lebih kepada niat aku dalam belajar ni...terus terang cakap, exam aritu aku rase exam yang paling teruk sepanjang aku berjuang di bumi uia ni...mungkin ade yang percaya, dan mungkin ade yang tidak..yang tak percaya,mesti cakap kamarul ni pandai kan...haha..ni la ayat yang aku selalu duk dengar..bukan nk membangga diri,tapi aku kadang kala rasa rimas...aku lebih merasa kan ini adalah anugerah Allah disebabkan ibu bapa aku yang bekerja sebagai guru..bukan bermaksud diorang sentiasa membantu aku dari segi pelajaran tetapi lebih kepada balasan Allah disebabkan mereka memberi ilmu kepada insan-insan yang bernama pelajar ataupon kot jawa kita panggil student..atas sebab ni la aku rasakan aku mendapat sedikit kelebihan berbanding sahabat2 yang len dalam akademik ni...tapi,takpe la,bukan ini yang menjadi persoalannya disini sekarang..hehe..



Soklan2 yang bermain dlm kepala aku ni banyak sgt...kenapa aku pilih engineering?sebelum ni kalu orang tanye,kompem2 aku cakap sebab engin ni is my interest n minat..tapi,skrg ni,bile pikir balik,takkan la aku menghabiskan masa aku dua tahun di matrik dan 4 tahun kat sini (InsyaAllah) semata2 kerana tu..kite sentiasa dengar ungkapan everything must be done for the sake of Allah S.W.T,tapi kite praktik ke dalam kehidupan kita..hmm,tentu skali jawapannye adalah tidak..mungkin ade sebahagian,tapi absolutely not all of them..banyak lagi persoalannya tapi,takpe la..xnak la memanjangkan kalam kat sini..hehe..memeningkan kepala mereka2 yang membacanye pulak nanti...



ok la,aku lebih suka pikir sendiri pende2 camni..baru la dapat improvekan diri ini yang xberapa nak bagus lagi..banyak lagi pende yang kurang,semoga pengalamn2 yang aku dapat ni dapat membantu aku menjadi insan yang lebih baik lagi dari hari ini..InsyaAllah...jom kite same2 berdoa...






.: Air yang tenang jangan disangka tiada Buaya :.

Sunday, April 12, 2009

Muhasabah Cinta..

Kenapa dengan cinta?banyak buat salah ke sampai nak kena muhasabah tu?hehe...ni adalah tajuk lagu dalam album muhasabah cinta oleh Edcoustic..aku terperasan ramai je yang mengalunkan lagu ni di bibir masing2 semenjak dua menjak ni..ada apa dengan lagu ni?silap aribulan gelombang tsumawi pon boleh kalah..jadi, aku pon amik inisiatif untuk download lagu ni skali dengan cari lirik dia..

Memang sedap dan menyentuh kalbu..maksud dia mendalam jugak..Tak percaya ke?kalau tak percaya,jangan paksa diri untuk percaya..tidak baik untuk kesihatan...huhu..tapi, kepada sesiapa yang belum pernah dengar lagu ni, aku ada lampirkan sekali lirik lagu kat bawah...boleh la nak menghayatinya sementara..kalau tak cukup dengan lirik lagu boleh download lagu ni jugak...kat bawah jugak la...ada link die...

syukran,semoga kita semua mendapat manfaat dari apa yang kita lakukan..

.: Muhasabah Cinta :.

Wahai... Pemilik nyawaku,

Betapa lemah diriku ini,

Berat ujian dariMu,

Kupasrahkan semua padaMu...

Tuhan... Baru ku sadar,

Indah nikmat sehati itu,

Tak pandai aku bersyukur,

Kini kuharapkan cintaMu..


Chorus:

Kata-kata cinta terucap indah,

Mengalir berzikir di kidung doaku,

Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku,

Butir-butir cinta air mataku,

Teringat semua yang Kau beri untukku,

Ampuni khilaf dan salah selama ini,

Ya ilahi....

Muhasabah cintaku...

Tuhan...

Kuatkan aku,

Lindungiku dari putus asa,

Jika ku harus mati,

Pertemukan aku denganMu...

Back to Chorus.

Tajuk lagu : Muhasabah cinta

Album : Muhasabah cinta

Munsyid : EdCoustic

Download:

http://www.4shared.com/file/74386442/b194c538/Muhasabah_Cinta.html?cau2=403tNull

.: Melentur buluh biarlah dari Rebungnya :.

KABINET BARU MALAYSIA 2009..

Selepas berjumpa dengan Duli yang Maha Mulia Tuanku al Sultan pada pukul 11 pagi semalam, akhirnya kabinet Dato' Seri Najib diumumkan pada pukul 3 ptg semalam. Jom sama-sama kita kaji kabinet baru ni...Sapa2 ada maklumat boleh la kongsi ye...



SENARAI KABINET BARU MALAYSIA



Perdana menteri - Datuk Seri Najib Razak.



Timbalan perdana menteri - Tan Sri Muhyiddin Yassin.



Menteri di Jabatan Perdana Menteri:

Tan Sri Dr Koh Tsu Koon - perpaduan & pengurusan prestasi.

Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz - perundangan dan Parlimen.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop - Unit Perancang Ekonomi.

Mej Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom - hal ehwal Islam.



Timbalan-timbalan menteri:

Datuk Liew Vui Keong

Datuk Dr Mashitah Ibrahim

Datuk SK DevamanyAhmad MaslanT Murugiah.



Menteri kewangan I:

Datuk Seri Najib Razak.



Menteri kewangan II:

Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah

Datuk Chor Chee Heung (timbalan)

Datuk Dr Awang Adek Hussin (timbalan).



Menteri pelajaran:

Tan Sri Muhyiddin Yassin

Datuk Dr Wee Ka Siong (timbalan)

Dr Mohd Puad Zarkashi (timbalan).



Menteri pengangkutan:

Datuk Ong Tee Keat

Datuk Abdul Rahim Bakri (timbalan)

Datuk Robert Lau Hoi Chew (timbalan).



Menteri perusahaan, perladangan dan komoditi:

Tan Sri Bernard Dompok

Datuk Hamzah Zainudin (timbalan).



Menteri dalam negeri:

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Datuk Wira Abu Seman Yusop (timbalan)

Jelaing Mersat (timbalan).



Menteri penerangan, komunikasi, kesenian dan kebudayaan:

Datuk Seri Dr Rais Yatim

Datuk Joseph Salang Gandum (timbalan)

Senator Heng Seai Kie (timbalan)



Menteri tenaga, teknologi hijau dan air:

Datuk Peter Chin Fah Kui

Noriah Kasnon (timbalan).



Menteri kemajuan luar bandar dan wilayah:

Datuk Seri Shafie Apdal

Datuk Hassan Malek (timbalan)

Datuk Joseph Entulu Belaun (timbalan).



Menteri pengajian tinggi

Datuk Seri Mohd Khaled Nordin

Datuk Dr Hou Kok Chung (timbalan)

Datuk Saifuddin Abdullah (timbalan).



Menteri perdagangan antarabangsa dan industri:

Datuk Mustapa Mohamed

Datuk Mukhriz Mahathir (timbalan)

Datuk Jacob Dungau Sagan (timbalan).



Menteri sains, teknologi dan inovasi:

Datuk Dr Maximus Ongkili

Fadillah Yusof (timbalan)



Menteri sumber asli dan alam sekitar:

Datuk Douglas Uggah Embas

Tan Sri Joseph Kurup (timbalan).



Menteri pelancongan:

Datuk Ng Yen Yen

Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib (timbalan).



Menteri pertanian dan industri asas industri:

Datuk Noh Omar

Datuk Johari Baharum (timbalan)

Datuk Rohani Abdul Karim (timbalan).



Menteri pertahanan:

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad (timbalan).



Menteri kerja raya:

Datuk Shaziman Abu Mansor

Datuk Yong Khoon Seng (timbalan).



Menteri kesihatan:

Datuk Liow Tiong Lai

Datuk Rosnah Rashid Shirlin (timbalan).



Menteri belia dan sukan:

Datuk Ahmad Shabery Cheek

Datuk Razali Ibrahim (timbalan)

Wee Jeck Seng (timbalan).



Menteri sumber manusia:

Datuk Dr S Subramaniam

Datuk Maznah Mazlan (timbalan).



Perdagangan dalam negeri dan hal-ehwal pengguna:

Datuk Ismail Sabri Yaakob

Datuk Tan Lian Hoe (timbalan).



Menteri perumahan dan kerajaan tempatan:

Datuk Kong Cho Ha

Datuk Lajim Ukin (timbalan).



Menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat:

Datuk Seri Sharizat Jalil

Datin Paduka Chew Mei Fun (timbalan).



Menteri luar:

Datuk Anifah Aman

A Kohilan Pillay (timbalan)

Datuk Lee Chee Leong (timbalan).



Menteri wilayah persekutuan:

Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin

Datuk M Saravanan (timbalan)




P/S: tak banyak sangat perubahan yang berlaku..

menteri pengajian tinggi masih lagi Khaled Nordin...hehe...

Thursday, April 9, 2009

Musim exam...

Jam sekarang menunjukkan angka 5.45 pagi...
sempat pulak aku memetik keyboard ni...huhu...
entah la,terasa nk menekan2 di pagi hari ni,walaupon pagi ni ada exam Manufacturing Process II...
amik angin kejap sebelum sambung baca balik..
macam ni la bila tiba musim exam...memang tak teratur jadi kitaran hidup...



Syukur, aku masih lagi seorang manusia yang waras di samping jadual exam aku yang agak padat...arap2 nye,aku masih sihat sampai la ke ari terakhir paper final exam ni...ade 5 paper dan senggang antara tiap paper,satu ari je...2 da lepas,3 more to go,alhamdulillah...
Stkat ni da abeh baca..cumanya aku perlu go through lagi skali supaya dapat ingat betul2...Subjek yang melibatkan penghafalan ni memang memerlukan kerja keras skit...tp,itulah tugas kita sebagai student...perlu ready seready-readynye sebelum melangkah masuk ke dewan peperiksaan dengan penuh yakin berbekalkan ilmu yang penuh di dada...tapi,da keluar daripada dewan tu, leh taw la ilmu penuh ke tak...hehe...sbb tu la orang cakap,waktu exam ni macam berada di medan peperangan la,silap step je,result hancur...ok la, orang da azan subuh...



Last but not least,all the best for ur final exam buat semua sahabat dan sahabiah di Taman Ilmu dan Budi ni...wallahua'lam...

.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget