CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Wednesday, April 27, 2011

.: 'SILAP' yang tak dapat diperbetulkan :.



Assalamualaikum W.B.T..


Tajuk kali ini seperti menunjukkan aku telah melakukan satu kesalahan yang sangat besar je..


Takde..saje je tu..bukan ak telah melakukan satu kesalahan tapi perkara semalam memberi sedikit 'effect' kat diri aku..


Aku tersilap sikit semalam..hado..macamane nak citer eh..semalam,saja la duk susun-susun balik file dalam hardisk bagi tersusun dan kemas..bercampur2 sangat file dan folder dlm hard disk..bukan bilik je nak kena kemas..hardisk pun kena kemas..kemas kat sini maksudnya tersusun dan senang untuk kita cari dan bukak balik file tu..kalo pendrive takpe lagi tak tersusun,kapasitinya kecil..tapi,hard disk ni,kapasitinya besar..tak jumpa kalu duk merata2..


Dalam duk susun2 tu,terjumpa la pulak folder convest'10..dalamnya penuh dengan gambar-gambar dari awal sampai la berakhirnya convest'10..siap dgn gambar waktu post mortem lagi..kat sini la 'SILAP' aku..aku telah secara tak sengaja melihat kembali gambar-gambar ni..huhu..[kurang asam punya silap =p]


Maka,bila dah tengok tu memang membuatkan ak teringat kembali semua kenangan waktu itu..asyik duk flashback setiap detik bersama korang sume..betul-betul merindui saat itu..kalau lah waktu tu boleh diputarkan kembali..tapi,kalau tu takkan ada..waktu memang tak kan dapat diundurkan kembali..yang sudah berlalu pasti menjadi kenangan samaada manis ataupun pahit..hanya kita yang mengetahuinya..




.: Bersama Ahmad :.




First,yang di ingati adalah Amad..pasal Amad eh?hmm..nak citer ape ye pasal amad? tak tahu nak citer ape la..huhu..ak kenal amad dari matrik lagi..rasanya,dalam empat orang yang aku nak citer ni,amad la yang aku kenal paling awal dan paling lama sekali..tapi,awal2 dulu kenal macam tu je la..kenal sekadar kenal..tapi x rapat..convest '10 ni la yang membuatkan ak jadi rapat dengan amad..macamana boleh jadi rapat,aku pun tak pasti..huhu..a matter of time mungkin..

takpe,paling penting,amad memang gila2..betul ke mad?orang la cakap,bukan aku..aku pun tak tahu la kat mane gila dia,tapi senang citer rase senang ngn dia..nak kate aku ni gila2,tak jugak..aku seorang yang baik..hehe..mungkin aku ni satu kepala jgk ngn amad,tu senang masuk tu..tak pun,saling melengkapi,tu bleh masuk jgk tu..huhu..

contohnya,amad suka bercakap..tgk time choc fair dah la..takde orang lain yang duk berleter melainkan dia..hehe..memang tugas dia pun..die PC..takkan nak suh EM pulak berleter..tak jadi..EM kena bahagian motivasi camtu,naikkan semangat committee..tak leh marah2..AEM pulak bagi motivasi kat EM..huhu..lagi,amad memang jenis yang akan bls mesej dgn sangat cepat..aku agak berlainan sikit..ak kurang suka bercakap..lagi,bls mesej kadang2 lambat..hehe..sebab tu aku kate saling melengkapi..=p



.: Bersama Mang :.

Mang asyik duk tengok Maher Zain sampai tak tengok kamera langsung..huhu..

Secara personal,memang nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kat dia..banyak Mang tolong aku waktu ak di beri amanah sebagai exco SRC dulu..bermula dari nak bertanding sampai lah AGM SRC 08/09..macam personal assistant aku jugak la..tengok2,die pulak naik jadi exco selepas tenure aku..huhu..jangan salahkan aku Mang pasal ni..memang mu berkelayakan untuk naik..

First time kenal time masa pre-marriage course'08..jadi rapat mesti la lepas2 pada tu..tak ingat jugak macam mana boleh rapat..a matter of time jgk la kot..hehe..mungkin sebab mang ni org terengganu jgk..bukan racist..tapi,bila dah sama negeri ni,miscommunication tu tak ade la..senang nak bersembang..ngn orang negeri lain,masalah bahasa sedikit membantutkan sesi komunikasi..hehe..alhamdulillah,dalam Convest'10,ni kali kedua bekerja ngn Mang..tahun lepas waktu Gempak Carnival'09 pun dah kerja sekali..sebenarnya,dah banyak kali dah bekerja ngn mang..tapi,bukan kerja semata2 yang merapatkan aku ngn dia..


.: Bersama Mang dan Where :.




Where..sorang lagi makhluk Allah yang di lahirkan mempunyai sifat gila2..tak tahu la ikut perangai sape ni..even dah kahwin dah pun,masih lagi gila2..eh,nampak kecik la pulak where dalam gambar ni..memang ak saje kecikkan saiz where..asyik where je besar,orang lain pun nak besar jugak..haha..

ak paling rapat dengan where waktu sama2 bekerja dalam SRC lagi..dalam convest ni bertambah la lagi..aku senang untuk berada di kalangan orang yang gila2 ni..tapi,bila masuk bab kerja serius la..bukan serius tak leh bergurau tapi serius dalam bekerja..tapi,bila dia dah kahwin ni,rasa berjauhan la jugak..nak buat macamana,aku memang kena belajar terima la hakikat ni..orang dah ada pertambahan komitmen yang perlu diutamakan lagi.. =p


.: Bersama Syazwan :.



Tak tahu nak citer apa bila sebut pasal Syazwan..bukan tak de citer,tapi,tak tahu nak citer sebab banyak sangat..huhu..jadinya,malas la nak citer..panjang sangat pulak nanti..hehe..

Antara berempat yang kat atas ni,dia yang paling last aku kenal..boleh dikatakan usia perkenalan tu sangat sekejap..pergh..walaupun sebenarnya,dia la yang patut aku letak first sekali bile bercerita pasal Convest sebab die EM..no 2 kena citer,aku..sebab ak AEM 1..hehe..Mang no 3 sebab mang AEM 3..lepas tu baru lah Amad dan Where..haha..saja je ni..tak kisah pun semua ni..sama je tarafnya walaupun berbeza jawatan..dan lagi,kenangan dah semua ni..=p

Akan tetapi,syazwan la yang paling rapat bile aku dah nak grad dari uia ni..sebab tu aku letak gambar dia paling last untuk aku ceritakan..banyak habiskan masa ngn dia sejak akhir2 ni..

Ak mungkin jenis yang open untuk dengar masalah2 orang ni..bukan lah ak ni pakar motivasi tak pun kaunselor ke ape..tapi,pada aku,kalo dgn citer kat aku leh kurangkan skit sebanyak beban seseorang,aku ok je..sedia je untuk tadahkan telinga,takde masalah..maka,ak rase sebab tu la ada beberapa orang yang sudi berkongsi ngn aku masalah dia..walaupun mungkin tak ramai,tapi,kurang2 ada la jugak kan..

dan ak nampak syazwan jugak senang untuk berkongsi masalah dgn aku..ak nampak la..tak taw la kalo bukan..huhu..kenapa?aku pun tak tahu..kena tanya dia lah yang tu..jadinya,aku yang macam abang dia ni kena la tolong..bagi nasihat tak pun apa2 yang patut la..eh,abang?abang la sangat..haha..abang dalam erti kata lebih pengalaman la maksudnya..aku lebih dulu makan garam,gula,minum susu ape sume dari dia..ok,cukup..


:: Gambar-gambar di Chocolate Fair :: Kaed Gallery ::

 .: Ahmad bin Alwi :.


tibe2 teringat pasal nama dia..kawan2, nama Alwi tu adalah nama bapa dia..maka,janganlah anda panggil dia dengan nama Alwi..bukan nak main nama bapak kat sini, tapi ada fakta kes di mana ada yang pergi panggil dia dgn nama alwi..ak saja je la nak ingatkan..panggil ibnu alwi aku bleh terima lagi..betul lagi..tapi,panggil alwi saja,sah2 orang tu tak tahu nama sebenar amad ni..




 .: Mang :.


sedang praktikal di cyberjaya..selamat maju jaya..lepas praktikal, tinggal satu sem je lagi sebelum grad..ok la tu,tak lama dah tu..



 .: Syazwan :. 

selamat beristirehat kat rumah..jangan fikir banyak2 sangat..letih badan tu.. =p


.: mang dan syazwan kat Maf in Act 2010 :.



Gambar sewaktu postmortem..meeting formal Convest yang terakhir.. =p



.: Syazwan, Marol dan Amad :.



Cukup la tuh..ok dan lega la sikit bila boleh lepaskan kat blog ni..walaupun terasa seperti agak peribadi,tapi takpe la..bukan selalu aku post berkenaan diri aku dan orang2 di sekeliling aku kat dalam blog ni..walaupun nama blog Journey of Life tapi aku tak dapat nak jadikan blog ini seperti diari aku..rase banyak hal yang aku lebih suka untuk simpan dalam kepala aku je..senang,leh flashback macam tu je takyah nak kena online2..haha.. 


Konklusinya, penting jugak,maaf kat mereka2 yang tak disebutkan namanya di sini..bukan tak ingat..ada jugak gambar korang sume dalam hard disk aku..bukan aku tengok gambar mereka berempat yang kat atas ni je..ade je sume..


acap kamal, iftitah, aina, amin, kina, nurah, hanin, imad, taufik, nuzul, faliza, head & asst head deparment central yang lain,committee central,exco subprogram dan jugak semua committee convest'10..lebih2 lagi committee OC dan jugak I-MeF..sebabnya aku yang di amanahkan untuk monitor subprogram ni..


maaf atas kekurangan diri dalam membantu korang semua..kenangan bekerja dan berukhwah bersama korang ada jugak dalam 'hard disk' kepala ni.. tapi,tak dapat nak di catatkan kat sini..takpe,tak yah online untuk flashback..huhu..kalau ada peluang,insyaAllah,aku catatkan kenangan tu semua..




p/s:


Apabila seseorang ada depan mata, kita tak sedar kehadirannya..bila dah tak ada barulah merasai kehilangan..


aku bukanlah kehilangan mereka ini,tapi sekadar merasa sedikit berjauhan..sangat susah untuk berjumpa walaupun dapat berhubung lagi..berhubung melalui enset takpun ym dll ni lain dengan  bersembang depan2..


analoginya pada aku sama la macam tido malam & tido siang..ada beza kita tido siang 5 jam dengan tido malam 5 jam..tido siang yang 5 jam tu takkan dapat nak menyamai tido malam yang 5 jam jugak..tak terasa sangat hilang letihnya..sebabnya, Allah memang ciptakan malam untuk manusia berehat,maka,tido hanyalah sesuai pada waktu malam..


betul ke analogi ni? =p




Sekian dahulu..=)


Monday, April 25, 2011

.: The Cookie Thief :.



A woman was waiting at the airport one night,with several long hours before her flight.

She hunted for a book in the airport shop,bought a bag of cookies and found a place to drop.

She was engrossed in her book, but happened to see,that the man beside her, as bold as could be, grabbed a cookie or two from the bag between,which she tried to ignore, to avoid a scene.

She read, munched cookies, and watched the clock,as the gutsy “cookie thief” diminished her stock.

She was getting more irritated as the minutes ticked by,thinking, “If I wasn’t so nice, I’d blackened his eye!”

With each cookie she took, he took one too. When only one was left, she wondered what he’d do.

With a smile on his face and a nervous laugh, he took the last cookie and broke it in half.

He offered her half, as he ate the other. She snatched it from him and thought, “Oh brother! this guy has some nerve, and he’s also rude,why, he didn’t even show any gratitude!”

She had never known when she had been so galled, and sighed with relief when her flight was called.

She gathered her belongings and headed for the gate, refusing to look back at the “thieving ingrate.”


She boarded the plane and sank in her seat, then sought her book, which was almost complete.


As she reached in her baggage, she gasped with surprise. There was her bag of cookies in front of her eyes!

“If mine are here,” she moaned with despair, 

“Then the others were his and he tried to share!”

Too late to apologize, she realized with grief,

That she was the rude one…the ingrate…the thief!


By Valerie Cox in “A Matter of Perspective”


p/s:

moral of the story-jangan lupa tido secukupnya..kalo tak,nanti jadi mamai macam orang dalam citer ni..huhu..

terjumpa gambar ni dlm google images..confius..arnab ke hamster ni? huhu..




Friday, April 22, 2011

.: Siapa ibu dua bayi ini? :.


SIAPA IBU DUA BAYI INI?


Ada seorang doktor beragama Islam bekerja di sebuah hospital di Negara Barat. Namun doktor Muslim ini amat disenangi dan dihormati kerana mempunyai ilmu pengetahuan yang tinggi. Biarpun kesemua pakar di hospital berkenaan dari kalangan bukan Islam.

Doktor muslim ini berkawan baik dengan seorang doktor beragama Kristian. Biarpun berlainan agama, namun mereka tiada masalah bekerjasama dalam usaha merawat pesakit.

Suatu hari, dua orang wanita melahirkan bayi mereka pada waktu yang sama di hospital tempat doktor Krisrtian itu bertugas. Si ibu pertama melahirkan bayi lelaki dan ibu kedua mendapat bayi perempuan.

Masalahnya, akibat kecuaian seorang jururawat, kedua-dua bayi tersebut telah bertukar. Peristiwa itu menimbulkan kebingungan para doktor berkenaan. Bagaimana mereka hendak mengenalpasti yang mana satukah ibu kepada kedua-dua bayi tersebut?

Doktor beragama Krristian tersebut tadi teringat kepada teman baiknya si doktor Muslim. Lantas beliau bertanya kepada temannya. “Dulu engkau pernah mengatakan bahawa Al Quran itu ada jawapan kepada segala persoalan dan mampu menjelaskan segala sesuatu kemusykilan. Oleh itu, cuba engkau tunjukkan kepadaku cara untuk mengetahui yang mana satukah ibu kepada kedua-dua bayi ini.”

Jawab doktor Muslim : “Benar. Al Quran telah menerangkan segala-galanya. Aku akan tunjukkan pada mu akan kebenarannya!”

Doktor Muslim pun meminta contoh air susu daripada kedua-dua ibu yang baru melahirkan itu. Tujuannya mahu menjalankan ujian terhadap kandungan air susu tersebut.
Setelah mendapat keputusan hasil ujian tersebut, doktor Muslim ini tanpa ragu memberitahu bahawa si ibu yang tinggi kandungan garam dan mineral dalam air susunya adalah ibu kepada bayi lelaki manakala kandungan mineral yang rendah bermakna wanita itu adalah ibu kepada bayi perempuan.

Doktor beragama Kristian itu kehairanan lalu bertanya: “Berdasarkan apakah engkau berjaya mendapat keputusan mengkagumkan ini ?”

“Allah telah mensyariatkan kepada kamu mengenai wasiat buat anak-anakmu di mana bahagian seorang anak lelaki adalah menyamai dua bahagian anak perempuan.” (Surah an-Nisa’. Ayat 11).

Lalu doktor Muslim membacakan sepotong Surah an-Nisa’ ayat 11, lantas menerangkan kepada rakannya itu. 

"Melalui ayat ini Allah menjelaskan bahawa satu bahagian lelaki adalah bersamaan dengan dua bahagian perempuan. Ini bermakna bahagian lelaki adalah dua kali ganda berbanding wanita.”

"Perbandingan kadar garam dan mineral pada air susu kedua-dua ibu tersebut sudah jelas menunjukkan bahawa kandungan yang terdapat dalam air susu ibu bayi lelaki dua kali ganda banyaknya berbanding susu ibu bayi perempuan. Inilah yang membuktikan siapa ibu kepada bayi-bayi tersebut."

Penjelasan itu membuatkan doktor beragama Kristian itu berasa amat kagum. Lantas, kerana sepotong ayat itulah, si doktor Kristian akhirnya memeluk Islam.


p/s:
gambar kat atas tu hanyalah hiasan semata2..bukan gambar bayi dalam cerita di atas ini..huhu..

Tuesday, April 19, 2011

.: KLIBF 2011 :.


untuk maklumat lanjut, sila kunjungi laman web KLIBF 2011 (click here)

.: PenGeJaR ImPiaN atau PenCuRi ImPiaN? :.


Kisah ini adalah tentang Monty Roberts, penulis buku The Man Who Listen to The Horse. Sebuah kisah yang memberi inspirasi kepada mereka yang membacanya..semoga ianya memberi inspirasi juga kepada anda..

Pemuda ini merupakan anak kepada seorang pelatih kuda. Kehidupan mereka adalah beralih dari satu kandang ke kandang kuda yang lain untuk melatih kuda..

Kisah bermula apabila, pemuda ini berada si sekolah tinggi. Gurunya telah memintanya untuk menulis matlamat dan perkara yang akan dilakukannya apabila meningkat dewasa nanti. Malam itu dia telah membuat keputusan untuk mempunyai ladang penternakan yang luas suatu hari nanti.


Pemuda ini mahu ladang itu seluas 200 ekar. Dia telah menulis sejelas-jelasnya tentang ciri-ciri keadaan ladang tersebut. Pemuda ini juga ingin mempunyai rumah berkeluasan 4000 kaki persegi. Dia telah melukis dengan jelas tentang pelan rantai rumah tersebut. Pemuda ini juga telah memastikan di mana rumah tersebut itu berada di ladang perternakan kuda yang seluas 200 ekar itu. Dia telah menulis sebanyak tujuh muka surat untuk menjelaskan impiannya. Dia telah menulis dengan begitu jelas sekali.

Dua hari kemudian, pemuda ini mendapat hasil kerjanya semula.

Keputusan yang didapatinya agak meleset pemikiran kita. Kita mungkin akan berfikir pemuda tersebut mendapat keputusan yang baik berdasarkan apa yang diberikannya. Tetapi malangnya, huruf merah F dan “ jumpa saya selepas kelas ” tertera di hadapan kertasnya.

Pemuda ini kehairanan. Oleh itu selepas kelas pemuda ini pun pergi berjumpa dengan guru tersebut. Dia ingin bertanya kenapa dia mendapat F. Setahunya, dia telah membuat yang terbaik.

Jawab guru tersebut,

”Impian ini adalah mustahil untuk pemuda seperti awak.Awak tidak mempunyai duit. Awak datang daripada keluarga yang hidup tak tetap, suka bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Awak tidak mempunyai sumber.Untuk memiliki ladang perternakan awak perlu mempunyai duit yang banyak.Awak perlu membeli tanah. Awak perlu membayar sejumlah duit yang besar untuk mendapatkan baka yang asli. Dan awak juga perlu membayar tempat untuk menternaknya. Tiada jalan menunjukkan awak mampu melakukannya”

“Kalau awak menulis semula matlamat atau impian awak yang lebih realistik mungkin saya akan mempertimbangkan gred awak”

Pemuda tersebut pun balik ke rumah untuk memikirkannya. Dia mengambil masa yang lama untuk memikirkannya. Bagai ditelan mati emak diluah mati bapa. Dia tidak sanggup membuang impiannya. Tetapi jika dia tidak lakukan demikian keputusan peperiksaannya akan terjejas. Jadi dia pun merujuk kepada bapanya untuk mendapat pandangan.
Bapanya menyuruhnya membuat keputusan sendiri. Menurut bapanya, keputusan ini adalah perkara yang penting megenai kehidupannya. Oleh itu, dia sendiri yang perlu menentukannya.Selepas seminggu memikirkan perkara tersebut, dia pun mengambil keputusan.

Dia akan mengembali kertas kerja tersebut tanpa mengubah matlamatnya. Dia nekad.

“ Cikgu boleh simpan gred yang diberikan cikgu kepada saya tetapi saya tetap akan menyimpan impian saya.”

Beberapa tahun kemudian, apa yang yang digambarkan dalam kertas mula menjadi realiti. Budak tersebut kini memiliki rumah seluas 4000 kaki dan ladang kuda seluas 200 ekar. Kertas tersebut masih lagi disimpannya dan dibingkaikan.

Ketika guru tersebut berjumpa dengan Morty, guru tersebut hanya mampu bercakap,

“Lihat, Monty. Saya rasa saya boleh cakapkannya sekarang. Semasa saya menjadi cikgu awak, saya merupakan pencuri impian. Saya telah mencuri ramai impian budak-budak kecil. Awak sungguh bernasib baik kerana awak tidak pernah putus asa dengan impian awak .“





p/s:


setiap orang ada impian masing2..kecik ataupun besar impian itu,terpulang kepada diri kita sendiri..yang penting,kesungguhan kita untuk mencapai impian tersebut..apakah kita senang untuk berputus asa apabila menghadapi pelbagai dugaan dalam mengejar impian kita?apakah kita senang untuk sentiasa mengubah impian apabila terasa tidak mampu untuk mencapainya even belum mencuba?


Maka, tepuklah dada,betulkan rambut, kemudian gosok mata,lepas tu,tanya diri..

Musashi (famous samurai [swordsmen] during Japan Kuno) once had said:

"Things always difficult for the first time"

Thursday, April 14, 2011

.: BeRanGin BeTuL MaKaNaN ni :.



"Doktor,saya dah dua hari duk sini,saya rasa macam sakit perut la..macam berangin la perut saya ni doktor.."


"Eh,awak ni eksiden bukan pregnant awak tahu tak.."


"Habis,berangin la.."


"Haa,jadi kalau perut berangin,jangan makan pende2 yang berangin..
contohnya macam ubi kayu,berangin tu..
haa,pucuk ubi,berangin jugak..
minum pulak,jangan minum Teh 0,berangin tu..
paling penting,awak jgn makan satu pende ni,paling berangin.."


"Ape tu doktor?"


"KIPAS!!!"


"Doktor,saya terima doktor,Brilliant doktor.."



Gambar Hiasan


Muqaddimah tajuk kali ni..yang ni adalah dialog SEPAH dalam Maharaja Lawak minggu pertama..saja amik sebagai muqaddimah..bukan nak citer pasal makanan berangin apatah lagi pasal aku tengah hangin ke ape..tapi nak cite pasal yang dekat2 ngn berangin jugak la iaitu makanan panas dan makanan sejuk..


Kita mungkin selalu dengar, orang-orang tua la terutamanya,mengklasifikasikan makanan kepada makanan panas dan makanan sejuk..Apakah yang dimaksudkan mereka?



Syeikh Hakim Moinuddin Chishti dalam Kitab Perubatan Ilmu Kesufian (al-Tibb al-Rauhi as-Sufi) memberikan huraian yang agak panjang lebar dalam hal ni.


"Apabila kita kata makanan itu panas, bukanlah bermaksud makanan itu benar-benar panas (misalnya seperti api) dan tidak juga berkaitan nilai kalorinya.

Kita maksudkan dengan makanan panas itu ialah makanan yang menimbulkan kesan dalam badan kita yang menggalakkan metabolisma (iaitu proses dimana makanan dibina menjadi jirim hidup atau jirim hidup dihuraikan menjadi bahan-bahan mudah).

Makanan yang sejuk intipatinya memberi kesan merendahkan metabolisma" - ms 52



Jenis-jenis makanan yang panas:


Daging dan ikan: anak biri-biri, ayam, hati, telur, kambing jantan dan ikan

Bahan-bahan tenusu: susu biri-biri, keju, krim, minyak sapi

Sayur-sayuran dan kacang: 'beet' (sejenis tumbuhan yang manis akarnya), lobak, bawang, biji sawi (hijau), tumbuhan kekacang (merah) dan (putih), kacang buah pinggang (kidney beans), lada merah, lada hijau, biji lobak merah, labu.

Buah-buahan: biji 'peach', buah plum, oren, limau, buah 'mulberry', kismis merah, kismis hijau, zaitun, anggur masak, labu, semua buah-buahan kering.

Biji-bijian: badam, 'pistachio', biji keras buah apricot, 'walnut', biji buah 'pine'

Padi-padian: beras (biji nipis), beras bismati

Minyak: minyak bijan, minyak jagung, minyak jarak, minyak biji sawi

Minuman: teh, kopi.

Herba: kulit kayu manis, buah pegaga, bunga cengkih, halia, biji saderi, kunyit, garam masala (campuran)

Lain-lain: manisan, gula-gula (rock candy), semua bahan makanan yang manis, garam, semua ubat moden


Jenis-jenis makanan yang sejuk:

Daging: arnab, kambing betina, lembu

Bahan-bahan tenusu: susu lembu, susu ibu, susu kambing, mentega, keju kering, marjerin.

Sayur-sayuran dan kacang: salad, daun saderi, pucuk (umumnya), bayam, kubis, kacang soya, tomato, lobak, kacang

Buah-buahan: tembikai, pear, kelapa, pisang, delima.

Biji-bijian: tiada.

Padi-padian: beras warna coklat, beras (biji tebal)

Minyak: kelapa, biji bunga matahari

Minuman: teh hijau

Herba: ketumbar (kering), jintan, inai.

Lain-lain: gula yang dibersihkan, cuka, benda-benda pahit dan masam



-'Kitab Ilmu Perubatan Kesufian'-ms 55



p/s:

pemakanan memainkan peranan yang sangat penting..kesan jangka pendek tak nampak sangat tapi kesan jangka panjangnya tak siapa yang tahu..kajian mendapati,orang Malaysia banyak mendapat penyakit disebabkan pemakanan yang tidak betul..

jom sama2 kita amalkan cara pemakanan mengikut sunnah Nabi S.A.W..itulah yang paling terbaik [wah,salah tatabahasa ni,dah ada paling tak boleh tambah 'ter' patutnya]..nak bagitahunya,memang terbaik sungguh..

tapi,yang sebenarnya,cakap senang,nk buat tu susah sebab bila dah jumpe makanan terus lupe apa yang patut di makan dan apa yang tidak patut =p


sumber : here



Saturday, April 9, 2011

.: HaKiKaT TuDunG :.

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh ..


Saya sekadar ingin berkongsi sebuah kisah yang saya dapat dari seorang sahabat yang sangat2 menarik dan baik sebagai renungan buat kita semua, insya’Allah..sem0ga kita dapat mengambil iktibar daripadanya, amalkan, dan sampaikanlah kepada semua kenalan dan keluarga kita.. kita doakan semoga amal ini dihisab di akhirat kelak, insya’Allah..

Saya ingin bercerita mengenai kisah adik saya, Nur Annisa, seorang gadis yang baru menginjak dewasa tetapi agak kasar dan suka berkelakuan seperti lelaki. Ketika usianya mencecah 17 tahun perkembangan tingkah lakunya benar-benar membimbangkan ibu.

Dia sering membawa teman-teman lelakinya pulang ke rumah. Situasi ini menyebabkan ibu tidak senang tambahan pula ibu merupakan guru al-Quran. Bagi mengelakkan pergaulan yang terlalu bebas, ibu telah meminta adik memakai tudung. Permintaan ibu itu ditolaknya sehingga seringkali berlaku pertengkaran-pertengkaran kecil antara mereka.

Pernah pada suatu masa, adik berkata dengan suara yang agak keras, " cuba mama tengok, jiran-jiran kita pun ada yang anaknya pakai tudung, tapi perangainya sama je macam orang yang tak pakai tudung. Sampai kawan-kawan annisa kat sekolah, yang pakai tudung pun selalu keluar dating dengan boyfriend diorang, pegang-pegang tangan. Ani ni, walaupun tak pakai tudung, tak pernah buat macam tu!"

Pada satu hari ada jiran yang baru pindah berhampiran rumah kami. Sebuah keluarga yang mempunyai enam orang anak yang masih kecil. Suaminya bernama Abu khoiri, (nama sebenarnya siapa, tak dapat dipastikan). Saya mengenalinya sewaktu di masjid. Setelah beberapa lama mereka tinggal berhampiran rumah kami, timbul desas-desus mengenai isteri Abu Khoiri yang tidak pernah keluar rumah, hingga ada yang menggelarnya si buta, bisu dan tuli.

Perkara ini telah sampai ke pengetahuan adik.

Dia bertanya kepada saya, "abang, betul ke orang yang baru pindah itu, isterinya buta, bisu dan tuli?" Lalu saya menjawab sambil lewa, "kalau nak tau sangat, pergi rumah mereka, tanya sendiri" Rupa-rupanya adik mengambil serius kata-kata saya dan benar-benar pergi ke rumah Abu Khoiri. Sekembalinya dari rumah mereka, saya melihat perubahan yang benar-benar mendadak berlaku pada wajah adik. Wajahnya yang tak pernah muram atau lesu menjadi pucat lesi......entah apa yang dah berlaku?

Namun, selang dua hari kemudian, dia minta ibu buatkan tudung. Tudung yang labuh. Adik pakai baju labuh...... lengan panjang pula tu...saya sendiri jadi bingung..bingung campur syukur kepada Allah SWT kerana saya melihat perubahan yang ajaib..ya, saya kata kan ajaib kerana dia berubah seratus peratus!

Tiada lagi anak-anak muda atau teman-teman wanitanya yang datang ke rumah hanya untuk bercakap perkara-perkara yang tidak tentu arah... saya lihat, dia banyak merenung, banyak baca majalah Islam (biasanya dia suka beli majalah hiburan), dan saya lihat ibadahnya pun melebihi saya sendiri..tak ketinggalan tahajudnya, baca Qur'annya, solat sunat nya..dan yang lebih menakjubkan lagi, bila kawan-kawan saya datang, dia menundukkan pandangan..Segala puji bagi Engkau wahai Allah, jerit hati saya..

Tidak lama kemudian, saya mendapat panggilan untuk bekerja di kalimantan, kerja di satu perusahaan minyak CALTEX. Dua bulan saya bekerja di sana, saya mendapat khabar bahawa adik sakit tenat hingga ibu memanggil saya pulang ke rumah ( rumah saya di Madiun). Dalam perjalanan, saya tak henti-henti berdoa kepada Allah SWT agar adik diberi kesembuhan, hanya itu yang mampu saya usahakan.

Ketika saya sampai di rumah..didepan pintu sudah ramai orang..hati berdebar-debar, tak dapat ditahan.....saya berlari masuk ke dalam rumah..saya lihat ibu menangis .. saya segera menghampiri ibu lantas memeluknya........dalam esak tangisnya ibu memberitahu, "Dhi, adik boleh mengucapkan kalimat Syahadah diakhir hidupnya"..air mata ini tak dapat ditahan lagi...

Setelah selesai upacara pengkebumian dan lain-lainnya, saya masuk ke bilik adik. Saya lihat di atas mejanya terletak sebuah diari. Diari yang selalu adik tulis. Diari tempat adik menghabiskan waktunya sebelum tidur semasa hayatnya. Kemudian diari itu saya buka sehelai demi sehelai...hingga sampai pada satu halaman yang menguakmisteri dan pertanyaan yang selalu timbul di hati ini. Perubahan yang terjadi ketika adik baru pulang dari rumah Abu khoiri..disitu tertera soal jawab antara adik dan isteri jiran kami itu. Butirannya seperti ini: Soaljawab (saya lihat di lembaran itu terdapat banyak bekas airmata)

Annisa: aku hairan, wajah wanita ini cerah dan bersinar seperti bidadari "mak cik.. wajah mak cik sangat muda dan cantik"

Isteri jiranku: Alhamdulillah ..sesungguhnya kecantikan itu datang dari lubuk hati

Annisa: tapi mak cik kan dah ada anak enam ..tapi masih kelihatan cantik??

Isteri jiranku: Subhanallah..sesungguhnya keindahan itu milik Allah SWT. Dan bila Allah SWT berkehendak..siapakah yang boleh menolaknya?

Annisa: Mak Cik..selama ini ibu saya selalu menyuruh saya memakai tudung..tapi saya selalu menolak kerana saya rasa tak ada masalah kalau saya tak pakai tudung asalkan saya berkelakuan baik.Saya tengok, banyak wanita yang pakai tudung tapi kelakuannya melebihi kami yang tak pakai..sampaikan saya tak pernah rasa nak pakai tudung.. pendapat makcik bagaimana?

Isteri jiranku: Annisa, sesungguhnya Allah SWT menjadikan seluruh tubuh wanita ini perhiasan dari hujung rambut hingga hujung kaki, segala sesuatu dari tubuh kita yang terlihat oleh bukan muhrim kita semuanya akan dipertanggungjawabkan dihadapan Allah SWT nanti dan tudung adalah perlindungan untuk wanita ..

Annisa: tapi yang saya tengok, banyak wanita bertudung yang kelakuannya tak elok..

Isteri jiranku: Tudung hanyalah kain, tapi hakikat atau makna disebalik tudung itu sendiri yang harus kita fahami...

Annisa: apakah hakikat tudung ?

Isteri jiranku : Hakikat tudung adalah perlindungan zahir batin, lindungi mata kamu dari memandang lelaki yang bukan muhram kamu, lindungi lidah kamu dari mengumpat orang dan bercakap perkara yang sia-sia .. sentiasalah lazimi lidah dengan zikir kepada Allah SWT, lindungi telinga kamu dari mendengar perkara yang mengundang mudharat baik untuk dirimu mahupun masyarakat,  lindungi hidungmu dari mencium segala yang berbau busuk, lindungi tangan-tangan kamu dari berbuat sesuatu yang tidak senonoh, lindungi kaki kamu dari melangkah menuju maksiat, lindungi fikiran kamu dari berfikir perkara yang mengundang syaitan untuk memperdayai nafsu kamu, lindungi hati kamu dari sesuatu selain Allah SWT, bila kamu sudah biasa, maka tudung yang kamu pakai akan menyinari hati kamu.. itulah hakikat tudung..

Annisa: mak cik, sekarang saya sudah jelas tentang erti tudung... mudah mudahan saya mampu pakai tudung. Tapi, macam mana saya nak buat semua tu?

Isteri jiranku: Duhai nisa, bila kamu memakai tudung, itulah kurniaan dan rahmat yang datang dari Allah SWT yang Maha Pemberi Rahmat , bila kamu mensyukuri rahmat itu, kamu akan diberi kekuatan untuk melaksanakan amalan-amalan 'tudung' hingga mencapai kesempurnaan yang diinginkan Allah SWT. Duhai nisa .ingatlah akan satu hari dimana seluruh manusia akan dibangkitkan..ketika ditiup sangkakala yang kedua, .pada saat roh-roh manusia seperti anai-anai yang bertebaran dan dikumpulkan dalam satu padang yang tiada batas, yang tanahnya dari logam yang panas, tiada rumput mahupun tumbuhan, ketika tujuh matahari didekatkan di atas kepala kita namun keadaan gelap gelita, ketika seluruh manusia ketakutan, ketika ibu tidak mempedulikan anaknya, anak tidak mempedulikan ibunya, sanak-saudara tidak kenal satu sama lain lagi, antara satu sama lain boleh menjadi musuh lantaran satu kebaikan lebih berharga dari segala sesuatu yang ada di alam ini, ketika manusia berbaris dengan barisan yang panjang dan masing masing hanya mempedulikan nasib dirinya, dan pada saat itu ada yang berpeluh kerana rasa takut yang luar biasa hingga tenggelam dirinya akibat peluh yang banyak, dan bermacam macam rupa-rupa bentuk manusia yang tergantung amalannya, ada yang melihat ketika  hidupnya  namun buta ketika dibangkitkan, ada yang berbentuk seperti   haiwan,   ada  yang  berbentuk seperti  syaitan, semuanya menangis..menangis  kerana  hari  itu  Allah SWT murka.. belum pernah Allah SWT murka sebelum dan sesudah hari itu.Hingga ribuan tahun manusia dibiarkan Allah SWT dipadang mahsyar yang panas membara hinggalah sampai ke Timbangan Mizan.   Hari  itulah dipanggil hari  Hisab..Duhai Annisa,  bila kita  tidak berusaha untuk beramal pada hari ini, entah dengan apa nanti kita akan  menjawab  bila  kita ditanya oleh Yang Maha Perkasa, Yang Maha Besar,  Yang Maha Kuat,  Yang Maha Agung.  .  . .Allah SWT.  

Sampai  di  sini sahaja kisah itu saya baca kerana di sini tulisannya terhenti  dan  saya  lihat  banyak  titisan airmata  yang jatuh dari pelupuk matanya..
Subhanallah ...

Saya  selak  halaman  berikutnya dan saya lihat tertera tulisan kecil dibawah tulisan itu "buta,  tuli  dan  bisu.." wanita yang tidak pernah melihat lelaki  selain  muhrimnya,  wanita yang tidak pernah mahu mendengar perkara yang dapat mengundang murka Allah SWT, wanita tidak pernah berbicara ghibah   dan   segala  sesuatu  yang mengundang  dosa dan sia sia.. "Tak tahan airmata ini pun jatuh". Semoga  Allah  SWT menerima adikku disisinya.. Amin..Subhanallah

Gambar hiasan

Firman Allah dalam Surah Al-Ahzab-ayat 59:

Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.


Surah An-Nur ayat 31:

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan lelaki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka meghentak kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.


Hadis : Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud :

"Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidakkan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian bagaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikian."(Riwayat Muslim).


Gambar hiasan
Dalam hadisnya yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Ada dua golongan dari ahli neraka yang belum pernah saya lihat keduanya itu:

(l) Kaum yang membawa cambuk seperti ekor sapi yang mereka pakai buat memukul orang (penguasa yang kejam);

(2) Perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat , rambutnya sebesar punuk unta. Mereka ini tidak akan boleh masuk syurga, serta tidak dapat akan mencium bau syurga, padahal bau syurga itu tercium sejauh perjalanan demikian dan demikian ."
(Riwayat Muslim)


Mereka dikatakan berpakaian, karena memang mereka itu melilitkan pakaian pada tubuhnya, tetapi pada hakikatnya pakaiannya itu tidak berfungsi menutup aurat, karena itu mereka dikatakan telanjang, karena pakaiannya terlalu tipis sehingga dapat memperlihatkan kulit tubuh, seperti kebanyakan pakaian perempuan sekarang ini. ( Al-Halal Wal Haram Fil Islam, Dr Yusof Al-Qaradawi)


‘Bukhtun' adalah salah satu macam daripada unta yang mempunyai kelasa (punuk) besar; rambut orang-orang perempuan seperti punuk unta tersebut karena rambutnya ditarik ke atas.


Disebalik keghaiban ini, seolah-olah Rasulullah melihat apa yang terjadi di zaman sekarang ini yang kini diwujudkan dalam bentuk dandanan rambut, dengan pelbagai macam bentuk dalam salon-salon kecantikan, lebih parah pula apabila kaum lelaki pula yang bekerja di salon seperti ini..



Gambar hiasan

Kaum wanita perlu menyedari bahawa dengan pembukaan auratnya, setiap lelaki yang melihatnya akan memperoleh dosa setiap kali ia memandang. Tetapi yang beratnya adalah si wanita bukan sahaja mendapat satu dosa bagi kesalahan itu, tetapi juga meraih setiap dosa semua lelaki yang memandangnya. Bayangkanlah berapa banyak dosa yang diperolehi hanya dengan pembukaan aurat di satu hari. Ia berdasarkan sabda Nabi SAW...



" Sesiapa yang mempelopori sesuatu yang buruk, maka ke atasnya dosa dan dosa setiap orang yang membuatnya tanpa sedikit kurang pun dosanya.." ( Riwayat Ahmad dan lain-lain : Sohih )



Termasuklah dalam erti mempelopori, apabila seseorang itu mempelopori pembukaan auratnya di hari itu, yang menyebabkan lelaki melihatnya mendapat dosa. Pastinya, si wanita itu juga mendapat dosa tanpa kurang bagi setiap mata yang memandang. Adakah hati orang sebegini boleh dikira baik setelah gunungan dosa mengaratkan hatinya?



Sesungguhnya Allah itu maha adil dan maha pengasih. Segeralah mendapatkan kasih sayang Allah dengan mentaatinya. Bagi yang berdegil, tiada kata yang dapat diberikan kecuali ; Yakinilah bahawa Allah itu benar, RasulNya juga benar, Syurga dan Neraka juga benar. Jika mempercayainya maka mengapa tindakan masih seolah meraguinya?



sampaikanlah ilmu ini kepada saudara2 kita yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:

'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya ...bersama :

1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Wallahu'alam bissawab..


p/s: sumber dari blog seorang kawan..sumber asal tak dapat dipastikan..huhu..dah pernah baca dah sebelum ini..agak lama dah..kali ni,terjumpa lagi beserta tambahan hadith dan ayat quran dari penulis ni..jadi,ak copy paste la sebab die pun suruh sebarkan..hehe..tak tahu kesahihan cerita ini smada betul2 terjadi ataupun rekaan penulis asal..tapi,pada aku,pasal tu tak penting sangat rasanya..yang penting kat sini,'content' cerita ini..mekasih kepada semua..





.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget