CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Monday, December 22, 2008

IPTC...

International Petroleum Technology Conferences...tu la maksud shortform kat atas tu...


mgkin xramai yang tahu psl conference ni...jd,aku citer la sedikit sbnyk psl conference ni..aku rase ak antara yang bertuah gak,sbbnye bkn senang dpt masuk cni,fees nk msuk tgk exhibition pon beratus2 dah...bleh la nk citer pengalaman ak ni yang agak jarang org len dpt..hehe..
IPTC ni mngumpulkan semua syarikat oil & gas dari pelusuk dunia..3 hari conference,smbil2 tu ade gak exhibition dr stiap company ni..sebahagian tu ade la yang aku kenal mcm Petronas,Shell,Exxon mobil..hehe..name tu yang kita leh jumpe kat stesen minyak kt M'sia ni..Antara company len mcm schlumberger,kuwait company,Safura,dll la..skolah punya pon ade,tapi booth saje la..

cite pasal camane aku dapt pegi ni...bertuah sgt ke aku?citer die camni...shell tlh sponsor bbrp student dr universiti kat M'sia ni utk dtg conference ni..fully sponsored..2 org wakil stiap uni msg2...dh bertuah dh aku kt ctu,drpd 2 org tu,ak slh sorg...awalnye,aku ingatkan ramai la jgk,tp rupenye Shell taja utk 6 buah uni je...UTP,UTM,UM,UMS,Curtin Uni dan UIA la...lagi la bertuah rase...rs kecik je diri ni bile duk ngn diorg..sume terer speaking..ak je terkontang kanting...tp,aku rase kesian gak kat uni len selaen 6 uni ni,sbbnye,engin kt UIA ni xde pon majoring yg berkait ngn Oil & Gas ni..yang dari uni len kbnyakannya kos petroleum dan geologi...mmg bidang diorg pon..mcm aku,amek Manufacturing,xphm pon ape yang diorang ckp waktu conference tu...dgr bleh la...klu ikutkan mmg bleh je nk keje kt company2 minyak ni,tp mcm aku,xminat sgt psl bidang ni...patutnye pluang yang dtg jrg2 ni bagi kt mereka yg lebih memerlukan la...tp,pende dh lepas,aku pon dh pegi dah kan...patutnya bersukur la dpt pluang ni...tahun dpn buat kat doha lak,sape2 nk pegi leh la...aku xnk pegi..kasi can kt org len lak..hehe..

start dr first day aku smpai...kitorg menginap kat traders hotel,sblh KLCC je...5 stars hotel kot...xkenal leh la pegi usha2,kt tgh bandar tu je pon...huhu...ak check in hotel pkol 7.30 mlm ari rabu,3/12/08..mlm tu mkn kt sakae sushi..pergh,1st time mkn kt tmpt mcm ni dan jgk 1st time mkn sushi...mmg aku ni bkn bdk bandar la,ak mkn sikit je,mkn sikit pon dh rs nk muntah...seb bek ak msih hebat mengawal usus dan perut ak...bleh jgk tahan dpn diorg,xde la nmpk sgt..huhu...mlm tu free aktiviti...besoknye,khamis,4/12/08 aktiviti kitorg brmula dgn sesi lwtn ke exhibition kt cni..tu lps sarapan kat hotel dulu la tu..dwn exhibition die punya la bsr,letihnya xyah ckp la..lunch tghari kat california pizza...ni bleh tahan skit,byk gak ak mkn...haha...pkol 2.30 smbg blek,aku round2 exhibition tu mcm bese gak..kutip2 ape2 yang bleh dikutip sambil sembang ngn kenalan2 yang baru jumpe...huhu..ptg tu lps asar, kitorg dilepaskan utk free aktiviti...wktu ni ak pegi aquaria,1st time msuk...kn rm20,ni pon dh kire student price,klau x,kena rm35..mahal gak tu tp puas hati la...yg seronoknye,mula2 masuk tu dh bleh pegang tapak sulaiman ngn ikan yu kecik...ni jenis xmakan org punya...klau jenis yg makan org,mau aku saman aquaria ni...haha..mlm ni dinner kat top hat restoran...aku mkn xhabis,knyg sgt...pembuka selera die aku dh pulun awal2,jdnye,xbape nk bley mkn la main dishes...tp,aiskrim die aku suke...

besoknye,5hb,ari jumaat adalah last day...pagi tu aku msuk gak la kt tmpt conference tu sbbnye litorg dijemput utk msuk dlm conference tu...tp,a k rs ngantuk skit la..xbyk,skit je..hehe..padahal dah ckup tido dh smlm..tgahri tu mkn kat restoran indon..bkn makan dgn mat indon,tp restoran tu mnyediakan masakan indon..aku lupe lak dah name die...abeh smyg jumaat,aku mmg set dlm kepala xnk msuk dh conference tu...aku dh x sanggup dh nk dgr conference tu,jadinye ak cr port yang sesuai skit,aku duk lepak2 kat ctu...tp,bkn duk sorg2 la..sembang ngn kenalan baru gak...haha...smpai la pkol 4.30ptg...ni kire last dah,jadinye aku amek brg aku kt hotel n pulang ke uia...aku tido dlu kt uia semalaman bru pulang raye aji kt umah..letih woo...

ni antara gambar2 yang aku sempat amek la...pakai enset je,sori la...














alhamdulillah,dapat gak share skit sbyk..byk pengalamn yg aku dpt...dunia luar mmg kite xleh nk jangkakan...mcm2 leh berlaku,yang boleh mnggugat iman kita...pesanan penaja,biar anda berada di mana pon,yang penting pegangan diri mesti kuat dan kukuh...pandai2 la jaga diri,klu x nk suh sape lg yg jaga...ingatlah,Allah sentiasa bersama kita...
wallahu a'lam...

0 comments:

.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget