CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Thursday, April 29, 2010

.: Irfan :.

Salam buat semua..

lame jgk tak bercerita tentang diri dlm blog ni..entah la,kadang-kadang,ak rasa kehidupan peribadi aku ni tak patut untuk aku ceritakan menjadi tatapan umum..itu la yang menjadi penghalang utama aku untuk post something dalam blog ni..dan sebab itu juga la,dalam blog aku,aku tak banyak cerita pasal pengalaman aku walaupun diri ini telah diberi nyawa hampir 23 tahun dah..padahal,setiap orang pasti ada pengalaman dia yang tersendiri dan aku juga tidak terkecuali..seronok bila baca blog ustaz hasrizal tentang pengalamn dia di bumi Belfast..berjumpe pemuda ini,pemuda itu dan pelbagai lagi cerita yang aku kira sangat menarik..tapi,aku belum mempunyai kekuatan untuk menulis seperti itu..luahan hati sekadar muqaddimah post kali ini..


Irfan..budaknya sangat comel n sangat pandai..hampir berumur 6 tahun..mengingatkan aku kepada adik aku yang paling bongsu, Danish Wafiy yang sebaya dangan dia..Irfan baru sahaja aku kenali,itu pun kerana aku menggantikan kawan aku mengajar iqra' di rumah nya..ini adalah pengalaman pertama aku..terasa cemas jugak..tapi,aku sentiasa ingatkan diri pada kata2 "tanpa permulaan,kita tidak akan ke mana2"..maka,aku terima permintaan kawan aku untuk menggantikan dia kerana dia terpaksa pulang ke Terengganu untuk berpraktikal disana..Irfan manyambut kedatangan aku dgn penuh sopan santun..aku baru nk kunci moto,tibe2 dia muncul n mengucapkan salam kepada aku..

"Assalamualaikum ustaz"
..

"Waalaikummussalam.."

Dengan kopiah di kepala dan muka yang sentiasa tersenyum menyebabkan aku terasa tidak kekok langsung walaupun ini kali pertama aku sampai ke rumahnya..masuk je pagar rumah,penuh dengan binatang yang aku sangat suka,kucing..hehe..hampir sepuluh ekor jugak la..baru aku tahu,ibunya,kak sally suka bela kucing..tapi,kebanyakannya kucing yang ada di rumahnya adalah kucing yang dibuang orang..aku pun berhajat sebegitu juga nanti,mahu membela kucing,menyelamatkan kucing terbiar n dibuang orang..bayi pun sanggup dibuang sekarang,apatah lagi haiwan seperti kucing ni..eh,aku patut selamatkan bayi atau kucing ni?

Alhamdulillah,mengajar Irfan sangat mudah,dia cepat belajar..dua muka buku iqra' sangat cepat dihabiskan..syukur kepada Allah kerana memudahkan urusan aku pada pengalaman pertama aku..tapi,aku terpaksa melayan kerenah Irfan bercerita juga sebenarnya..habis satu muka,dia mula buka cerita..hehe..tapi,aku seronok mendengar cerita die..makan di hotel,pegi shopping di jaya jusco,main games dan macam2 lagi..teringat adik-adik ku dirumah..

sebenarnya,sudah lama aku terfikir untuk berbakti kpd masyarakat sekitar uia..sangat rugi sebagai seorang mahasiswa,belajar di uia,n berasal dari sekolah agama sebelum ini tetapi tidak menyumbang apa2 kepada masyarakat sekitar..tapi,keadaan aku sebelum ini tidak membenarkannya..aku bukan seorang yang mampu fokus dalam banyak perkara,jadi,ak terpaksa melupakan hasrat ini sementara..Alhamdulillah,Allah tunaikan juga hajatku ini..

aku punyai banyak lagi perancangan di masa hadapan..semoga aku mampu berbakti lagi kepada masyarakat..amin..

0 comments:

.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget