CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

.: Mutiara Kata :.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang..sahabat sejati ialah org yg menegur kesilapan sahabatnya...mengutuk perbuatan kejinya....dan mengambil berat akan sahabatnya...itulah sahabat sebenar..

Tuesday, November 2, 2010

.: FoRm FiVe kat SHAMS,Kuala Terengganu :.

(update setelah di 'paksa' amad..hehe)

Sumbangsih

Di sinilah tempat kubermula
Menimba ilmu milik Yang Esa
Buat bekalan dunia
Akhirat jua tidak dilupa

Kedengaran sayup berkumandang
Suara anak-anak wawasan
Akan kami buktikan
Kecemerlangan dan kejayaan

Bersatu hati suara
Tercipta sumbangsih irama
Renungan buat semua
Tanda ingatan nan mesra

Salam yang teristimewa
Buat temanku semua
Penuhkan ilmu di dada
Hidupmu bakal sejahtera

Sekalung budimu guru
Menyampaikan wadah ilmu
Akan kukenang selalu
Jadi panduan hidupku

Bersama kita jayakan
Satu wawasan pendidikan
Untuk agama dan bangsa
Berbakti pada negara

Terima kasih kami ucapkan
Pada guru teman seperjuangan
Moga kan diberkati...
Jasa dan bakti kekal abadi

Album : Sumbangsih
Munsyid : Soutul Jihad



Lagu ni sangat2 bermakna pada aku n jgk rakan2 ak kat sekolah dulu..mana taknye,masuk SHAMS,lagu ni la yang kami kena nyanyikan utk persembahan kat asrama..dan jugak,sebelum kami 'grad' dari SHAMS,lagu ni jugak la yang kami nyanyikan lagi sekali..

Waktu mula2 masuk SHAMS,memang dah jadi tradisi,bdk2 form 1 mesti kena buat persembahan..n waktu tu kitorang pilih lagu ni..ak pun tak ingat dah sape yang pilih untuk kitorang nyanyikan lagu ni..tapi,bukan aku la,sbb waktu tu,ak mmg jahil la jgk bab2 lagu nasyid ni..huhu..tak tahu byk sangat lagu-lagu nasyid ni,apatah lagi kumpulan2 nasyid yang jarang2 dengar macam shoutul amal,al-burtuqol, dll yang ada waktu tu..yang ak kenal,kumpulan Raihan je la waktu tu..sbb ayah ak ade beli kaset puji-pujian n selalu je pasang dalam kereta waktu ak sekolah rendah dulu..hehe..

ish,cakap pasal lagu nasyid dan sekolah rendah ni,teringat kat satu pertandingan nasyid yang aku masuk time sekolah rendah dulu..lagu keluarga bahagia nyanyian kumpulan saujana..kitorang nyanyi lagu ni waktu pertandingan nasyid tu..tapi,kitorang berjaya dapat nombor dua je..sedihnye..ak sedih sbb citer die gini..asalnya,kitorang bawak lagu keluarga bahagia waktu saringan..training abih baik doh..siap ade gerakan tukar2 tempat lagi sewaktu tgh nasyid tu..huhu..n hok bangganya,cikgu muzik kate awok ak dapat markah hok paling tinggi..huhu..munasabah la sbb ade aku..tu belum jadi solo lagi..=p cuma,bile masuk pertandingan akhir,cikgu kate,die tak dok video lagu keluarga bahagia,dok leh nk pasang kot screen..jadi,cikgu mtk tukor lagu..kumpulan ak tukor ke lagu sesungguhnya,lagu Raihan..tapi,mungkin sbb bkn ak solo,jadi kaloh,bleh no 2..haha..tak sempat nk training sebenarnya..lirik lagu keluarga bahagialekat kat mulut doh,tgk2 kena tukor lagu pulok..walaupun ak suka jgk lagu sesungguhnya ni n bese dengar,tapi,ahli lain dlm kumpulan ak baru nk hafal waktu tu..tu kureng sket tu jadinya..kaloh pulok ngn budok puang..hok tu lagi dok leh nok terima..ok2,cukup..point nya kat sini, ak dah jadi artis sejak kecil lagi..haha =p

lepas daripada tu,cikgu muzik ak nk amik hati kot..masa nk meraikan guru besar skolah ak hok nk berpindah,kitorang diberi peluang utk nyanyi lagu keluarga bahagia tu kat perhimpunan..huhu..ak men alat muzik je waktu tu..ak pun dok ingat doh ape name alat tu..bentuk silinder,dalam ade mcm pasir gitu n bile 'kocok2' ade bunyi tu..yang tu la..terubat jgk la kesedihan..tapi,rase mcm wat konsert plok waktu tu,sbb ramai hok tgk..=p

berbalik kepada lagu sumbangsih..jauh doh aku melencong..paling ak ingat jgk,lagu sumbangsih ni kami nyanyikan sewaktu jamuan akhir tahun utk raikan bdk2 form 5..patutnya,sek adik2 la wat persembahan sbb kami budak2 form 5 adalah vip pada malam tu..maksudnya,orang yang diraikan..tapi,yang peliknya,awok ak sendiri yang wat persembahan pada malam tu..ak pun sampai ke hari ni mikir lagi,bakpe,sebagai orang yang diraikan,kami hok buat persembahan..oleh kerana tak jumpe jawapannya,maka,I jump to the conclusion that sbb sek ak sedap nyanyi nasyid kot,tak dop orang leh lawan,tu mintak sek ak jgk tu..huhu..kenangan sungguh la sume ni..



ni bile eh?ak pun dok ingat..huhu..



di bawah pohon yang merendang..dok ingat doh kat mane..bukan umoh aku ni..bukan umoh zu jgk..huhu..



haaaa,ni aku ingat..kat A&W kat pantai batu buruk..



ni ingat jugok..kat sebuoh motel kat langkawi..waktu form 5 awok ak leh gi langkawi..suke sungguh..



dalam dorm..semestinya dorm 21 (dorm sek2 pengawas asrama)..ni time tgh SPM'04 eh?..dok ingat la.. (jatuh thiqoh sek2 ni ak letok gambor ni..hehe..ak tak termasuk,baik waktu tu,dok main la saidina2 ni..=p)


sebahagian gambar waktu sekolah dulu..ak dok simpan sangat gambar..dulu2,mane nok ade sangat kamera ni..henset hok tgh glamer waktu tu pun adalah 3310 n 3315..bleh jgk guna utk amik gambor,tapi,hitam putih la..haha..


kenangan bersama rakan2 sewaktu form 5 memang takkan aku lupakan..ramai je yang bile ditanya time bile rase seronok sgt duk kat skolah,mesti ramai yang jawab waktu form 5..nak2,kalau duduk asrama..time form 5 ni la jadi paling besar,maka,tak dok orang nk maroh atau halang nk buat gape pun..haha..tapi,time form 5 ni la terasa sangat2 ukhwahnya tu sebab kitorang tak berapa ramai sangat..jadi,sume pende,mesti buat skali..main bola petang2 tu semestinya doh..kalu bleh,tak nak miss..sampaikan,waktu bulan puasa pun tetap main lagi..tapi,bulan puasa ni,brhenti awal skit la..sbb keluor gi ke bazar depan skoloh..byk kali jgk bukak puasa tgh jalan sbb balik lambat..hmm..macam2 lagi la kenangan..


saje duk flashback kembali sume ni sedikit sebanyak..mengubat kerinduan kepada mereka sbb sangat susoh nk jupe sekarang ni bila masing2 sudah ade haluan dan laluan hidup masing2..


buat sahabat2 se asrama dgn ak dulu (lehin,usop,mayo,merang,kawe,mat yien,mamat,pino,lokman,mizek,hadi,pidin prak,jijoe,pejan,macho,zu,syed,kishen n bbrp lagi yang ak dok tersebut nama di sini (maaf=( ),semoga ikatan ukhwah ni tetap berkekalan sampai bile2..amin..)

10 comments:

batrisya qistina said...

haha..nama aku jugop hok naik..kang aku suh F komen blog mu baru mu tau.baru golek mu =))

tajuk silap tu..ptt mu tulis gni ~ KEMBARA PERJALANAN HIDUP SEORANG MUJADDID :D

MOHAMAD KAMARUL HELMI BIN MOHAMAD NAWAWI said...

sape F mad?
ramai orang hok aku kenal namenye bermula dengan huruf F..ryk kot msg eh..kontroversi plok kekgi..hehe..

owh,lambat mu royak..dakpe2..lain kali,lepas ak tulis,ak mitok cadangan tajuk dari mu dulu sebelum aku post..haha..

batrisya qistina said...

F for Famarul kot.ko mu nak Fahmad.ngeee =))

haha..beyeh..nnt tanya aku..aku bui ko mu tajuk..he

Anonymous said...

tu rumoh zu la..

MOHAMAD KAMARUL HELMI BIN MOHAMAD NAWAWI said...

amad:
tahu doh..kalu F for FZ='faroq' tu jangan..kalu die mari komen,ak deactivate ah blog ak..huhu..jahat mu mad,ajok ak kutuk orang..

anonymous:
owh,betul ah..dok cam dok starang..lame ngat dok balik ganu..haha..tq2..

Hafizuddin Tajuddin said...

gambo last skali aku amek!haha.
mujur sejak aku masuk U,ada lg org kurus dari aku,jadi xdop lah gelaran2 istimewa utk aku.hehe.
mencuit nostalgia sungguh la post nih..best2.huhu.

batrisya qistina said...

aku pulop jahat =))

jgn jgn deactivate.aku syg blog mu nih :D haha

AHMAD SYUKRY MOHAMED said...

time form 5 ni la jadi paling besar,maka,tak dok orang nk maroh atau halang nk buat gape pun..

btol2 ya marol...

MOHAMAD KAMARUL HELMI BIN MOHAMAD NAWAWI said...

p-din:
owh,mu hok amik gambor..ak x ingat doh..hehe..suke sgt die..nok jgk ak jupe ngn orang hok lagi kurus dari mu tu..jupe mu pun wase mcm jupe antara perkara ajaib kat dunia doh..=p gura din,ak blanje ikan bakar nati eh..huhu..

amad:
sayang blog aku ke sayang aku?haha =p

rino:
memang doh betul,sume orang merasainye..hehe..

batrisya qistina said...

aku syg dua2 =))

.: Popular Posts :.

There was an error in this gadget